Asiatisk lilja

Populärnamn:  Asiatisk lilja
Vetenskapligt namn: Lilium (hybrider)
Familj:  Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Det finns många olika hybrider av asiatisk lilja att välja mellan i handeln. Gemensamt för dem är att de får stora, bärgarformade blommor som vänder sig uppåt och oftast sitter i klungor på stjälken. Asiatiska liljor säljs ofta i blandade förpackningar där man inte riktigt vet vilka färger man får och i vilka proportioner.

Storlek: 60-100 cm hög, 15-30 cm bred

Växtzon: I – IV (V)

Blomsäsong: juni och juli

Jord/läge: Asiatiska liljor behöver jord som dränerar väl. De hybrider som tagits fram är förhållandevis tåliga, men det innebär inte att de klarar av att stå i blöt jord. Både full sol och halvskugga fungerar bra. Om du vill att din asiatiska lilja ska blomma länge bör du förse den med skugga under eftermiddagen.

Att sätta lökarna: Asiatisk lilja kan planteras både vår och höst. Lucka upp jorden ned till 25 centimeters djup och blanda upp den med kompost och benmjöl. Plantera löken på cirka 15-20 centimeters djup med den flata änden nedåt. Täck över med jorden och platta till. Vattna och skydda växtplatsen med täckbark.

Skötsel: Asiatisk lilja uppskattar att få en dos benmjöl nedmyllad i jorden under våren när plantorna blivit någon decimeter höga. Välbrunnen stallgödsel fungerar också bra, men färsk stallgödsel bör undvikas eftersom den kan skada växten. Eftersom asiatiska liljor inte vill ha det för varm kring rötterna är det viktigt att erbjuda skugga. Om liljan inte växer i halvskugga kan du använda täckbark eller liknande.

Asiatiska liljor kan skadas av liljebaggens larver eftersom de äter upp bladen. Ta en titt på dina liljor med jämna mellanrum och plocka bort larver och äggsamlingar. Äggsamligarna sitter på undersidan av bladen. Själva skalbaggen är klarröd.

Övrigt
: Asiatisk lilja är en uppskattad snittblomma. Lämna alltid kvar minst två tredjedelar av stjälken, annars blir det för få blad kvar för att växten ska kunna repa sig på bästa sätt.