Artnarciss

Populärnamn:   Artnarciss
Vetenskapligt namn: Narcissus spp.
Familj: Amaryllidaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Artnarcisser, dvs narcisser som är riktiga arter och inte hybrider eller kultivarer, växer vilda framförallt i Sydeuropa, men det finns några arter som kommer från helt andra delar av världen. De olika arterna variera storligen när det kommer till utseendet, men i stort sett alla är små och spensliga, och blommorna är vanligen i färgade i någon gul nyans eller helt vita. Blommorna blir inte särskilt stora men doftar vanligen mycket gott.

Storlek: 10-30 cm hög, 10-20 cm bred

Växtzon: I-VI (varierar mellan arterna)

Blomsäsong: mars – juni (varierar mellan arterna)

Jord/läge: Jorden bör vara väldränerad men något fuktig. Humusrik jord är ett plus. Förbättra jorden med sand om den dränerar dåligt eller låt dina artnarcisser växa i krukor i trädgården. Vildnarcisser växer bäst i sol eller halvskugga. Under våren är det viktigt med full sol, medan vandrande skugga är fördelaktigt under sommaren.

Att sätta lökarna: Vilda narcisser ska planteras under den tidiga hösten. Gräv ett 2 dm djupt hål och luckra upp jorden på bottnen. Tillsätt några centimeter kompost samt lite benmjöl till jorden. Plantera lökarna med den flata sidan nedåt och täck över med jord. Tryck till. Man behöver bara vattna om det är torrt ute. Om man vill hindra fukten från att försvinna kan man täcka över planteringsplatsen med täckbark, lövkompost e dyl.

Skötsel: Klipp aldrig bort bladen innan de är helt skrumpna eftersom all näring måste få en chans att återvända till löken, annars blir blomningen sämre nästkommande år. Undvik att använda konstgödsel där du odlar artnarcisser eftersom konstgödsel tenderar att göra jorden basisk och detta uppskattas inte av narcisserna. Kompost är mycket bättre när man vill tillföra näring.

Förökning: Om man inte klipper bort överblommade blommor kommer de att utveckla frön och narcisserna sprider sig på så sätt i trädgården.

Övrigt: Artnarcisser planteras ofta i stenpartier.