Arisaema, Arisema

Populärnamn: Arisaema, Arisema
Vetenskapligt namn: Arisaema spp.
Familj: Araceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Arisaema är ett släkte där man kan finna små vackra växter. Blomkolven får riktigt små blommor som sedan bildar röda bär. Bären sitter i kraftiga klasar. Arisaema har också eleganta trefingrade blad. Det finns flera olika arter att välja mellan som skiljer sig åt rejält utseendemässigt. Hos Arisaema ringens har högbladet tydliga linjer i grönt och vitt, utom runt mynningen där bladet skiftar i lila. Mynningen är svängd och krusig. Arisaema candidissimum har också gröna linjer men bara på utsidan, på insidan är de rosa.

Storlek: 30-60 cm hög, 30-60 cm bred

Växtzon: I (II)

Blomsäsong: maj och juni

Jord/läge: Arisema behöver jord som är både näringsrik och fuktig. Blanda gärna upp din trädgårdsjord med lövkompost eftersom det både tillför näring och hjälper till att hålla kvar fukt. Arisemorna är skogslevande växter och mår därför bäst på en skuggig plats i trädgården, t ex under ett träd. De trivs extra bra intill trädgårdsdammar och bäckar.

Att sätta lökarna: Om du har en härdig art kan du plantera löken på hösten. Icke-härdiga lökar måste man vänta med att plantera tills det blir vår. Gräv en 20 cm djup grop och blanda ut jorden med kompost. Häll tillbaka lite jord och placera löken cirka 10 cm under jordytan. Det är viktigt att grodknopparna pekar uppåt. Täck över med den kompostblandade jorden. Skydda med lövkompost eller täckbark.

Skötsel: Det är viktigt att den här skogslevande blomman får ha mullrika material omkring sig under hela året. Arisemor hanterar inte uttorkning väl.

Förökning: Arisemor bildar frön som kan planteras.

Övrigt: Arisaema är inte en vanlig trädgårdsväxt i Sverige. Den har ett märkligt trolsk utseende och passar extra bra i skogsliknande delar av trädgården. Om den planteras ihop med mer färgsprakande och svulstiga blommor kan den ”försvinna” och man bör därför välja växtplats med omsorg.