Afrikas blå lilja

Populärnamn:   Afrikas blå lilja
Vetenskapligt namn: Agapanthus spp.
Familj:  Agapanthaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning:  Afrikas blå lilja får stjärnformade blommor som sitter i lösa flockar. Växten kan bli 70 cm hög och har smala, lansettformade blad som bildar rejäla tuvor. Afrikas blå lilja behöver sitt namn till trots inte ha blå blommor utan det finns även vita varianter, t ex Agapanthus ’Albus’.

Storlek: 60-70 cm hög, 35-40 cm bred

Växtzon: I

Blomsäsong: juli och augusti

Jord/läge: Afrikas blå lilja behöver näringsrik och väldränerad jord. Man kan förbättra jorden genom att blanda ut den med välbrunnen kompost. Växten behöver full sol för att blomma rikligt, men viss skugga kan fungera (fast det hämmar förstås blomningen).

Att sätta lökarna: Afrikas blå lilja planteras normalt i stora krukor som lätt kan bäras in på hösten eftersom de har svårt att klara sig utomhus på vintern, till och med i zon I. Täck krukans botten med 5 cm lecakulor och plantera liljan på samma djup som i krukan den kommer ifrån. Fyll på med jord, men fyll inte hela vägen upp till krukans kant eftersom det gör det svårt att vattna. Vattna rejält och fyll på med extra jord om nödvändigt. Placera krukan på en skyddad plats. Den kan stå utomhus så snart frostrisken är över och temperaturen överstiger 5 grader C varje natt.

Skötsel: Afrikas blå lilja behöver regelbunden vattning. Flytande krukväxtnäring eller långtidsverkande granulerad näring uppskattas. Ta in liljorna innan höstens första frost och placera krukan på en sval och ljus plats. 10 grader C är idealt. Vintertid ska man bara vattna sparsamt. Om du bor i zon I kan du eventuellt låta liljorna stå kvar ute, men täck över dem ordentligt med både mull och granris.

Övrigt: Afrikas blå lilja är fortfarande tämligen ovanlig hos de svenska blomsterhandlarna och plantskolorna.