Silverregn

Silverregn är en kraftigt växande slingerväxt och det är inte ovanligt att den når höjder på uppemot 10 meter, i vissa fall till och med ännu högre. Växten blommar ofta mycket rikligt och blommorna är små, krämvita till färgen och sitter i stora blomställningar. Blomningen sker under större delen av sommaren. Efterhand bildar växten även frukter med en rosaaktig färg. Bäst trivs och blommar växten om den har tillgång till och står i full sol. Dock tål växten en del skugga. Silverregn accepterar de flesta jordar men vill ha god tillgång till näring.

Silverregn är mycket lik Bokharabinda och dessa två sorter förväxlas ofta med varandra. Dock kan man skilja dem åt då Bokharabindan har blommor med en mer rosatonade färg och är aningen ljusare i sitt bladverk. Silverregn är ofta mindre förvedade än bokharabindan.
Dessa karaktärer är dock inte alltid beständiga och nu för tiden räknas den kinesiska populationen av silverregn in under bokharabindan. Silverregn kommer från början från Kina.

Silverregn är tvåkönade och frukterna hänger ner från grenarna. Frukten ser ut som en utvidgad nöt. Nöten är trekantig med en blank eller matt svart färg. Nöten kan hittas omsluten av ett hylleblad.

Silverregn är mycket frosthärdiga, vilket gör att den kan övervintrar i större delen av Sverige. Silverregn tål inte att torka ut och man bör därför vattna sina plantor regelbundet.

Silverregn bör beskäras så att den håller sig tät och inte blir risig. Den kan också beskäras för att inte bli för stor. Om växten inte beskärs och ges mycket näring blir den som sagt mer än 10 m hög. Man beskär bäst silverregn under höst och vår.

Oroa dig inte om din planta inte blommar första sommaren. Det är helt normalt, eftersom det tar ett tag för silverregnet att etablera sig. Det sker olika fort beroende på vilken jord den växer i och vilken temperatur jorden har. Har du problem med at få den att blomma kan du försöka med att tillsätta mer gödning och vattna mer regelbundet. Om den ändå inte växer kan det vara för att jorden är för lerig och kompakt och du kan då blanda i sand eller grus i jorden.