Luktärt

Luktärt är en art inom släktet vialer och tillhör familjen ärtväxter. Du kan hitta den här växten vilt växande i den södra delen av Italien och på Sicilien. Vanligen odlas blomman på grund av den fina färgen samt att den utstrålar en söt doft. Det är även därifrån den har fått sitt namn Luktärt.

Luktärten är en ettårig klättrande.  Själva stjälken blir mellan 2-5 meter höga och växten blir även ofta tätt förgrenade. Bladen sitter parbladigt, med ett grenigt klänge och ett bladpar. Dess små blad blir vanligtvis från 3- 5 långa och mellan 7-30 mm breda. Bladen är äggrunda i formen. Luktärtens frukt är en balja som blir 5-7 cm lång och 10-12 mm bred. Den är luden och får normalt upp till 8 frön. Dessa frön går inte att äta som många andra ärtfrön.

Alla delar på Luktärten är giftiga och bör inte under några omständigheter förtäras. Blomman sitter på blomstjälken och är placerade i klasar om 1-3 stycken. Blommorna är i vilt tillstånd mörklila i färgen och hittas i bladvecken. De odlade sorterna finner du däremot i betydligt fler färger. De sorterna går att hitta i alla möjliga variationer, och blommorna kan vara från vita till att vara nästintill svarta. Det är inte heller helt ovanligt att det förekommer två olika färger i en och samma blomma. Luktärten luktar som sagt mycket stark och har en relativt lång blomperiod.  Om du är doftallergiker bör du undvika att plantera eller vistas nära blomman eftersom den starka doften kan ge besvär. Dock finns det många hybrider som nästan har tappat all sin doft. Detta är en positiv utveckling för vissa och kan tyckas negativ för andra.

Vill du odla egen luktärt kan du följa dessa råd.
Om du bor i zon 1-2, kan du så luktärter direkt på friland när klimat tillåter i april. För att se om klimatet är bra kan du sätta ut ett par frön och se om de gror och växer på platsen. Vid ett kallt klimat kan du täcka över planteringen med plantskyddsväv eller förså frön inomhus.  Man kan även direkstså växten fram till slutet på maj. Dock får man räkna med att en senare sådd ger en senare blomning.

Om du planerar att förkultivera plantan kan det göras i februari och förmodligen får du då blommande luktärter redan i juni. Vid förkultiveringen lägger du fröna i ljummet vatten under natten, så fröna sväller upp något, innan du planterar dem. Vid planteringen häller du i lite Lecakulor i botten av en kruka. Sedan fyller du på med blomjord upp till 2/3 krukans höjd och toppa med högklassig såjord. Varje frö sätts sedan i en egen kruka med ett sådjup på 1 cm. Vattna ordentligt. Sätt ut plantan i väldränerad jord när klimatet tillåter. Dvs. risken för frost upphört.