Bokharabinda

Bokharabindan är en växtart som räknas in i familjen slideväxter. Växten är från början utbredd från Afghanistan till Pakistan, Tadzjikistan till den centrala delen av Kina. Vanligen odlar man växten som en trädgårdsväxt i Sverige. Bokharabindan är en mycket starkväxande växt och  en mer eller mindre förvedad klättrande buske som blir uppemot 15 meter hög. Den har en vek stjälk som är slingrande eller i andra fall grov och upprätt. Dess blad blir vanligen mellan 3 och10 cm långa. Formen på bladen är äggrunda eller avlångt äggrunda. De är hjärtformade vid basen och blir sedan spetsiga i toppen med en vågig bladkant. Dess blommor är vita till svagt rosa i färgen och senare under blomperioden övergår det till en rosa eller grönaktig färg. Blomningen sker vanligtvis under sensommaren. Blommorna växer ut i stora och välförgrenade knippor, med nakna eller håriga ansvällningar. De är tvåkönade och ofta hängande från grenen. Frukten på växten kan liknas vid en vingad nöt. Nöten är trekantig till formen och har en blank eller matt svart färg.

Du kan beskära bokharabindan om du vill begränsa dess tillväxt. Beskär den i övergången mellan vinter och vår. Se till att börja med beskäringen när de första knopparna börjar spricka upp. Undvik att kapa huvudstammare. Man kan även i begränsad omfattning beskära sin bokharbinda under sommaren om den börjar växa sig in på platser man inte vill att den skall växa.

Bli inte orolig om den inte blommar under den första sommaren, eftersom det inte är helt ovanligt. Bokharabindan behöver nämligen en tid att etablera sig innan den kan blomma. Det sker olika fort beroende på vilken jord och temperatur jorden den står i har. Har du problem med at få den att blomma kan du tillsätta mer gödning.

Ett annat problem kan vara att jorden är för lerig och kompakt. Om det är fallet kan du blanda i sand eller grus i jorden. Se även till att växten planteras och får växa på ett ställe med stor dos av sol. Om du inte har tillgång till ett ställe med direkt sol, går det även bra på ett halvskuggigt ställe. Bokharabinda är ytterst frosthärdig, vilket gör att den lätt övervintrar den svenska vintern utan vidare problem. Vill du hålla din växt vid liv och få den att bli gammal skall du se till att vattna den ordentligt och aldrig låta jorden torka ut helt, eftersom bokharabindan tycker om mycket fukt.