Lägga ny gräsmatta i trädgården

Istället för att så sin gräsmatta kan man köpa färdiga gräslängder som man rullar ut i trädgården. Det är dyrare än att köpa gräsfrö, men å andra sidan får man snabbt en ny etablerad gräsmatta i trädgården. Dessutom behöver man inte oroa sig för fåglar, ogräs och annat som gärna förstör en nysådd gräsmatta.

Den bästa säsongen för att lägga ut en ny gräsmatta är våren, eftersom gräset då har hela sommaren på sig att etablera sig innan hösten kommer. Man kan lägga ut gräs snart jorden kan bearbetas igen efter vintern och temperaturen ute är tillräckligt hög för att gräset ska ha börjat växa. En mulen vårdag med lätt duggregn är idealisk. Det går dock att lägga ut gräs under hela sommaren, till och med under varma dagar.

De gräslängder som finns till salu i Sverige är normalt kring 2,5 cm tjocka och består av gräs, rötter och jord. En påse gräsfrö brukar bestå av en blandning av flera olika sorters gräs och de som odlar gräsmattor för försäljning brukar också se till att deras mattor innehåller en så lämplig mix av olika gräs som möjligt. Det är viktigt att du berättar för säljaren exakt vilken gräsmatta du är ute efter så att du får rätt sorts gräsblandning. Vill du ha en tålig gräsmatta för bollspel och trädgårdsfester eller har du siktet inställt på en riktigt tät och smaragdgrön paradgräsmatta för områden där knappt någon kommer att sätta sin fot? Det är också bra att berätta lite om din trädgård för säljaren. Är jorden sur? Kommer gräsmattan att ligga i skugga? Bor du i någon av de kallare klimatzonerna i Sverige? Alla sådana upplysningar kan hjälpa gräsmatteföretaget att rekommendera rätt sorts gräsmatta för din trädgård.

De förberedelser man gör innan man lägger ut gräset är extremt viktiga, minst lika viktiga som själva läggandet. Utan ett bra förarbete blir det svårt för gräset att etablera sig och bilda en frodigt grön gräsmatta, oavsett hur bra kvalitetsgräs man köpt. Ogräs, rötter och stenar ska tas bort och jordytan måste jämnas till så att det inte finns några svackor där vatten kan samlas. Nästa steg är att blanda upp jorden med kompost och grus ned till åtminstone 15 centimeters djup. Ta reda på vilken sorts jord du har i trädgården och fundera på om du bör göra något för att förbättra den, t ex genom att tillsätta mer väldränerande material eller fylla på med näringsämnen. När gräslängderna anländer placerar man ut dem så att deras kanter hamnar tätt inpå varande vid kortändorna. Fyll sedan på genom att lägga ut längd intill längd. Gör som när man murar en tegelvägg, dvs se till att inte alla skarvar hamnar i linje med varandra utan varva. Undvik att sträcka ut längderna på längden. När hela gräsmattan är lagd, försäkra dig om att gräslängderna ligger tätt på jordytan. Vattna ordentligt, annars blir det svårt för rötterna att nå den underliggande jorden. Snabblöslig gödning kan vara gynnsam i det här skedet.

Efterarbetet är också mycket viktigt när man lagt en ny gräsmatta i trädgården. Vattna rikligt om det blir en torr sommar. Det är lämpligt att börja gödsla med långsamt verkande gödning en månad efter utläggningen. Kontrollera regelbundet kanterna så att de inte har börjat sticka upp och tryckt till dem vid behov. Ge gräsmattan en sista dos gödning under den tidiga hösten och sluta sedan gödsla för säsongen.

Gå inte på gräset förrän det gått minst tre veckor sedan du la ut det. Vänta med klippning tills det verkligen hunnit växa till sig och klipp då bara av en liten del av gräsets längd.