Ekologisk gräsmatta

Idag är det fler och fler som övergår till ekologisk odling i trädgården. Vi vill äta obesprutade tomater som getts tid att mogna i solen istället för att hastigt drivas upp med hjälp av kemikalier och konstgödsel, vi vill kunna använda vackra blommor som dekoration i maten utan att behöva oroa oss för gifter och vi låter gärna nyckelpigorna slita med bladlusbekämpningen medan vi tar en kopp kaffe till på uteplatsen. När det gäller just gräsmattan är det dock fortfarande många trädgårdsodlare som tvekar – är inte den ekologiska gräsmattan en omöjlig utopi?

Svaret är att det går alldeles utmärkt att få till en vacker gräsmatta med ekologiska metoder, man behöver bara tänka lite annorlunda en tidigare och vara beredd att prova nya tillvägagångssätt.

Till att börja med är det bra att fundera igenom hur du egentligen vill att din gräsmatta ska vara och vad den ska användas till. Den underbart vackra men ack så ömtåliga paradgräsmatta du anlade för 10 år sedan kanske har omvandlats till en plats för vilda bollspel och långa kubbkvällar i goda vänners lag, vilket innebär att de ömtåliga prydnadsgräs du en gång i tiden valde ut för deras underbara smaragdgröna färg inte längre är optimala i just din trädgård. En sådan gräsmatta tjänar på att blandas ut med nya sorters tåliga gräs innan man låter den ta steget över till ekologisk gräsmatta. Exempel på tåliga, robusta gräs som tål en hel del är ängsgröe, utlöpande rödsvingel och engelskt rajgräs. För den som tvärt om slutat dragit ned på bollspelandet i trädgården är det kanske läge att fylla ut men grässorter som är ömtåliga men växer sig riktigt täta, t ex tättväxande rödsvingel.

Att anlägga en ekologisk gräsmatta kanske känns som ett arbetsamt projekt, men sanningen är att man kan spara in på mycket jobb som egentligen är onödigt. Om du använder din gräsmatta för trädgårdsfester och krocketspel snarare än för att öva golfputtar på finns det egentligen ingen anledning att plikttroget rensa bort varenda litet ogräs. Många så kallade ogräs är till och med riktigt rara, t ex tusenskönor och blommande klöver. Om man vill kan man ta steget full ut och plantera vackra lättskötta blommor längs kanterna av gräsmattan också för en ännu mer vildvuxen stil, t ex blåklint och vallmo. Den del som man vill ha öppen för bollspel och liknande klipper man till lämplig höjd med gräsklipparen och resten låter man vara.

Mossa i en ekologisk gräsmatta
Så, vad kan man göra mot mossa i en ekologisk gräsmatta? Till att börja med bör man inte få panik om gräsmattan verkar bestå helt av mossa framåt vårkanten, mossan blir grön tidigare än gräset och det är därför naturligt att den dominerar i början. Om du har mycket mossa i gräsmattan även en bit in på säsongen beror det på att mossan trivs bättre i din trädgård än vad gräset gör. I en icke-ekologisk trädgård är det vanligt att man då sträcker sig efter olika kemiska medel som förgiftar mossan, men det är inte någon långsiktigt hållbar lösning eftersom de kemiska medlen inte får gräset att trivas bättre. Så snart man slutar använda dem kommer mossan därför tillbaka. Att riva upp mossan man maskin eller räfsa är inte heller en helt bra lösning eftersom det ofta leder till att man få små bitar av mossa spritt över hela gräsmattan. Varje sådan liten del börjar sedan växa till sig igen och snart har man ännu mer mossa än tidigare. Mossrivning och vertikalskärning fungerar bara temporärt och du tvingas göra om det år efter år. Om man vill ha bort mossan i en ekologisk trädgård är bästa metoden att öka jordytans luckerhet så att vattnet kan rinna undan snabbt efter varje regn. Om du vet att jorden i din trädgård är lerig och kompakt kan du dessutom toppdressa den med cirka 5 mm fin sand varje vår. Inom några år kommer den översta delen av jorden vara betydligt luckrare än tidigare, vilket gör att gräset trivs bättre och mossan sämre.

Om gräset i vissa delar av din trädgård ständigt konkurreras ut av mossa bör du fundera på om det verkligen är nödvändigt att ha just gräs där. Det finns en lång rad olika vackra marktäckare att välja mellan som har helt andra krav och preferenser än vårt vanliga gräsmattegräs. Ibland räcker det med att bara byta till en annan sorts gräs. Om ditt vanliga gräs vantrivs på grund av sur jord kan du t ex byta ut det mot rödsvingel, hårdsvingel, fårsvingel, rödven eller krypven.

Sex smarta tips för ekologisk gräsmatta

Köp en elektrisk gräsklippare så att du inte besprutar din gräsmatta med avgaser när du klipper gräset. Det absolut bästa alternativet är att köpa en robotgräsklippare som klipper gräset varje dag helt automatiskt. Detta komma minska mängden ogräs på ett naturligt sätt. Om du har råd kan du köpa en soldriven robotgräsklippare för en 100% ekologisk lösning.

Om du undviker att klippa gräset när det är torrt ute håller det sig mycket finare och kräver inte lika mycket vattning. Till en början kanske det kan kännas konstigt med högvuxen gräsmatta, men det är trots allt mycket snyggare än en torr och gulnande dito.

Strunta i att samla upp gräsklippet efter klippning. Om det får ligga kvar går humusämnen och annan nyttig näring tillbaka till jorden, vilket innebär att man kan dra ned rejält på gödslingen. Ofta räcker det att sprida lite långtidsverkande organisk gödning på enstaka magra områden i gräsmattan. Ett annat bra tips är att låta vitklövern frodas i gräsmattan eftersom den kan fixera kväve från luften och därigenom fungerar som kvävegödsel för gräsmattan när klövern dör och bryts ned på hösten.

Om gräset hunnit bli riktigt långt innan du klipper det är det inte bra att låta allting ligga kvar på gräsmattan. Samla istället ihop det och blanda ned det i trädgårdskomposten. Gräsklipp är också utmärkt som täckmaterial kring örter och buskar. Gräsklippet håller kvar fukten i jorden och skuggar rötterna.

Tänk på att ju mer du vattnar din gräsmatta, desto fortare växer den och desto oftare måste du ut med gräsklipparen om du vill hålla gräset kort. Dra ned på vattningen så sparar du både vatten och pengar.

Om du bara har en liten gräsmatta behöver du ingen bensindriven eller elektrisk gräsklippare. Idag finns det handdrivna gräsklippare på marknaden som är mycket mer lättkörda än den gamla tidens. Dessutom är handgräsklippning en utmärkt motionsform som minskar risken för övervikt och förebygger en lång rad av våra så kallade vällevnadssjukdomar.