Vita larver i gräsmatta

Är du ute och gräver i ditt trädgårdsland har du kanske då och då stött på och fått upp vita larver. Dessa larver är vanligen omkring ca 5 cm långa och färgen är vit till en cremevit nyans. Vanligen har larven små ben vid framkanten och har en tendens att vara relativt snabba när du ser dem börjar krälar eller kravlar på marken. Själva formen på masken liknas något vid en Michelingubbe med runda ringar runt hela kroppen.

Har du stött på larver som liknar den beskrivningen är det förmodligen Pingborrar eller Ollonborrelarver du har stött på. De här larverna lever vanligen ett eller flera år i det här stadiet. Livnär sig gör den här vita lilla larven på att äta upp rötter från växter i din gräsmatta. För den här larven är huvudnäringen och maten den helst föredrar, just din gräsmatta. Det kan förstås orsaka stor skada på gräsmattan och det är inte ovanligt att du efter ett tag kommer att se stora döda områden, på platsen där larven har dragit fram.

Dessa larver går att hitta i olika storlekar och många dödar dem eftersom de sprider sig snabbt. Man ska dock först ta reda på om det verkligen är Piggborrar eller Ollonborrelarver som har angripit din trädgårdsmatta. Inte allt för sällan misstar man dessa larver med en annan helt ofarliga skalbaggslarver som inte äter gräsmatta. Den här larven är även den vit i färgen och något fläskig i kroppen. Trots likheten kan du se skillnad då Piggborrar eller Ollonborrar är något vitare i färgen och har vissa likheter med en tjock daggmask, med en längd på ungefär3 cm. Du kan även prova med en så enkel metod som att lägga larven i handen. Om den börjar krypa så är det troligtvis en pingborrelarv du håller i handen. Är det en annan sorts larv kommer den förmodligen att sig fram genom att den hasar sig fram på sidan.

Man ska försöka vara så säker man kan innan du tar död på larverna, så att du inte dödar oskadliga larver i onödan. Ser du att stora delar av gräsmattan dör och gräset går att lyfta upp i stora stycken då det inte finns några rötter kvar under den, så kan man nog vara ganska säker på att det är dags att börja bekämpa larven, innan den hinner äta upp resten av din gräsmatta.

Om det är pingborrelarver du har fått ute i din gräsmatta brukar man på lättaste sättet behandla dem med hjälp utav biologisk bekämpning, nematoder brukar fungera bra. Börja behandlingen först när marken börjat bli varm av solen. En annan metod är att göra upprepade fräsningar med en jordfräs på området, eller att helt enkelt gräva upp dem för hand och klämma ihjäl dem

Det finns dock inga kända kemiska medel att hitta ute i handeln, i varje fall inga medel som man lagligt får hälla ut på jorden för att ta död på dessa larver.

_________________________________________________________________________________

Skadedjur
  Bladlöss
  Bladminerare
  Dålig Luftfuktighet
  Gråmögel
  Mjöldagg
  Mosaikvirus
  Myror
  Mördarsniglar
  Päronpest
  Rothalsröta
  Rotnermatoder
  Rådjur
  Skalbaggar
  Sköldlöss
  Sorkar
  Spinnmal
  Svampsjukdomar
  Trips
  Vita Flygare

  Larver i
Kållandet

  Skadedjur på
fruktträd

  Vita larver i gräsmatta

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering