Silverek

Populärnamn: Silverek
Vetenskapligt namn: Senecio bicolor

Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Silvereken är en perenn hemmahörandes i medelhavsområdet. Eftersom den är tämligen frostkänslig är det vanligt att man i Sverige istället odlar den som ettårig utplanteringsväxt. Tänk på att silvereken inte börjar blomma förrän under sitt andra år. Silverek odlas framförallt för sina vackra silvergrå och lätt håriga blad. Blommorna är små och gula, de påminner om blommorna hos korsörten som tillhör samma släkte som silverek. Om du väljer en varm, skyddad plats i din trädgård kan det vara möjligt att låta silvereken övervintra utomhus, i alla fall om vintern är mild.

Storlek: 15-45 cm hög, 30-45 cm bred

Växtzon: Hela Sverige

Jord/läge: Silverek vill ha väldränerad jord. Om jorden i din trädgård inte dränerar väl, blanda ut den med sand och kompost innan plantering. Plantera din silverek där den får full sol, annars kan den förlora sin vackra silverlyster.

Skötsel: Under försommaren bör man klippa av de yttersta topparna på silvereken eftersom det gör busken tätare. Det är viktigt att inte ge silverek stora mängder kväverik gödsel eftersom det gör att bladen växlar från silver till grönt.

Förökning: Frön från silverek brukar sås inomhus i februari för utplantering i maj. Så snart jorden går att bearbeta efter vintern kan man börja förbereda den genom att blanda ut den med kompost och sand ned till 30 cm djup så den dränerar bättre. I maj brukar det vara lagom att plantera ut småplantorna. Gräv 20-25 cm djupa gropar och ge plantorna en rejäl genomvattning innan du tar dem ur krukorna. Placera dem i groparna så att de hamnar på samma djup som de är vana vid från krukan. Fyll på med jord och tryck till så plantorna står stadigt. Vattna ordentligt.

Övrigt: Silverek är en torktålig växt.