Jättedaggkåpa


Populärnamn: Jättedaggkåpa
Vetenskapligt namn: Alchemilla mollis

Familj: Rosaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Jättedaggkåpan Alchemilla mollis tillhör samma växtsläkte som den daggkåpa som växer vild i Sverige, Alchemilla vulgaris. Som namnet antyder är jättedagkåpan betydligt större, den bildar normalt 15-20 cm höga tuvor och blomstjälkarna kan bli en halvmeter höga. De stora grågröna bladen är spetsuddkantiga och precis som hos andra daggkåpor är de kupiga så att de kan samla in regn och dagg. Blommorna är gulgröna. Jättedaggkåpan är en utmärkt marktäckare. Om du har skuggiga platser i din trädgård och vill slippa spendera en massa tid med gräsklipparen kan du låta jättedaggkåpa täcka marken istället.

Storlek: 30-50 cm hög, 20-40 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: juni – september

Jord/läge: Daggkåpan är en mycket anpassningsbar växt som brukar överleva både torra och extremt regniga somrar oavsett vilken jord den står i. Till skillnad från de flesta andra trädgårdsväxter kan daggkåpan till och med planteras i kompakt lerjord. Vad man däremot bör undvika är att plantera daggkåpan där den får full sol eftersom det gör den mer krävande. Halv- eller helgskugga är mycket bättre.  

Skötsel: Jättedaggkåpan kräver inte alls mycket skötsel, men nyplantera plantor växer till sig snabbare om man vattnar dem.

Förökning: Jättedaggkåpan frösår sig villigt på egen hand. Om man vill ta dem till en ny växtplats behöver man bara samla in mogna frön och plantera på den nya platsen. Man kan även gräva upp några plantor och flytta dem till nya platser, de brukar etablera sig snabbt efter en flytt. Nyplanterade plantor bör man vattna tills de hunnit etablera sig. Daggkåpeplantor kan planteras under såväl vår och höst som sommartid.

Övrigt: Jättedaggkåpa hybridiserar gärna med vanlig vild daggkåpa, vilket leder till hybrider som inte är lika stora som jättedaggkåpan. Om man vill minska risken för hybridisering bör man se till att endast jättedaggkåpa växer i trädgården, håll alla andra medlemmar av släktet Alchemilla borta.

 

_________________________________________________________________________________

Perenner
Akleja
Aklejruta
Alunrot
Astilbe
Blåklocka
Blåsippa
Bolltistel
Brittsommaraster
Brudslöja
Brunört
Fackelblomster
Fingerborgsblomma
Fingerört
Flerårig pipört
Flerårig lobelia
Flicköga
Förgätmigej
Funkia
Gentiana
Gullris
Hjärtbegonia
Höstanemon
Höstaster
Höstflox
Höstöga
Incarvillea
Japansk lykta
Japanskt gräs
Jättedaggkåpa
Jätteprästkrage
Jättevallmo
Julros
Krissla
Kungsljus
Lammöron
Lavendel
Lin
Löjtnantshjärta
Luktaster
Lungört
Lupin
Perenn malva
Martorn
Mattram
Moses brinnande
buske

Mossflox
Näckros
Nattljus
Näva
Nejlika
Nejlikrot
Nunneört
Ormbunke
Ormrot
Påfågelsblomster
Pion
Plister
Praktbinka
Praktklocka
Praktstenört
Revsuga
Riddarsporre
Rodgersia
Röllika
Rosenkrage
Rosenstav
Rudbeckia
Sedum
Silverax
Silverek
Sköldpaddsört
Sommarmalva
Sommarslöja
Starr
Stjärnflocka
Stockros
Tremastarblomma
Trift
Vädd
Vårkrage
Verbena
Veronika
Vinteriberis
Viol
Viva
Älggräs

Dela perenner