Japansk lykta

Populärnamn: Japansk lykta
Vetenskapligt namn: Physalis alkekengi

Familj: Solanaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Den japanska lyktan har ett mycket exotiskt utseende men är en lättodlad växt som trivs bra i den svenska trädgården ända upp till zon VII. Blommorna som dyker upp i juni och juli är vita och tämligen oansenliga. Det är istället framförallt för de vackra frökapslarna man odlar japansk lykta. Frökapslarna är vackert orangeröda och lyser upp i trädgården under sensommar och höst. De gröna bladen är långskaftade och formade som hjärtan. Vid sidan av ursprungsarten finns det flera varianter och sorter att välja mellan för den som vill odla japansk lykta, t ex Physalis alkekengi var. franchettii ’Gigantea’ som får betydligt större frökapslar än den vanliga Physalis alkekengi.

Storlek: 20-60 cm hög, 40-60 cm bred

Växtzon: I – VII

Blomsäsong: Blommar i juni och juli, får vackra frökapslar i augusti – september.

Jord/läge: Japansk trädgårdslykta trivs bra i vanlig trädgårdsjord. Om du vill att den ska sprida sig snabbt kan du förbättra jorden så den blir mer näringsrik innan plantering. Plantera japansk trädgårdslykta på en växtplats där den får full sol. Några få timmars skugga brukar dock inte ha någon menlig effekt på blomningen.

Skötsel: Den japanska trädgårdslyktan behöver vattnas under torrperioder om man vill att den ska fortsätta växa och producera riktigt stora lyktor.

Förökning: I södra Sverige kan japansk trädgårdslykta frösås på friland i april eller maj. För den som bor i kallare zoner är det säkrast att plantera inomhus och sedan plantera ut. Oavsett om man planterar inne eller ute är det viktigt att jorden hålls fuktig, annars blir det svårt för fröna att gro. Etablerade plantor kan förökas genom delning på hösten eller våren. Man gräver upp plantan, delar den, och omplanterar den omedelbart. Namnsorter kan inte frösås utan måste förökas vegetativt, t ex genom delning eller sticklingar.

Övrigt: De vackra frökapslarna går att torka och använda som prydnad. Klipp av stjälkar där lyktorna hunnit utvecklas helt och fått fin färg. Rensa bort alla blad.