Höstflox

Populärnamn: Höstflox
Vetenskapligt namn: Phlox paniculata

Familj: Polemoniaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Höstfloxen sprider färg i trädgården under sensommaren och den tidiga hösten. Blommorna är små, men ger ett imponerande intryck eftersom de sitter samlade tillsammans i stora toppställda klasar. Klasarna är platta eller halvrunda. Höstfloxen sprider en ljuvlig doft omkring sig när den blommar. De gröna bladen är lansettformade och sitter parvis längs den höga stjälken. Det finns många olika namnsorter att välja mellan för den som inte vill odla den ursprungliga arten. Man kan till exempel välja den vitblommande ’Pax’ eller den tvåfärgade ’Europa’ som är vit med rosa centrum. Om man vill ha en förhållandevis låg höstflox kan man till exempel välja ’Aida’ som brukar bli ungefär en halvmeter hög och får purpurfärgade blommor.

Storlek: 40-100 cm hög, 40-60 cm bred

Växtzon: I – VIII

Blomsäsong: augusti – september

Jord/läge: Höstflox vill ha näringsrik och fuktig jord som dränerar väl. Blanda gärna ut trädgårdsjorden med kompost innan plantering. Höstflox trivs i både full sol och halvskugga. Full sol brukar leda till rikligare blomning, men å andra sidan håller blommorna inte lika länge i full sol.

Skötsel: När tillväxten kommer igång igen på våren efter vintervilan kan man ge höstflox fullgödsel med lågt kväveinnehåll. Höga sorter av höstflox kan behöva bindas upp. På sommaren kan man stimulera blomningen genom att kontinuerligt ta bort överblommade blommor. På hösten klipper man ned höstfloxen efter första frosten.

Förökning: Höstflox bör delas var 3-4 år. Ofta är det bäst att slänga mittpartiet och bara återplantera de yttre delarna. Se till att varje bit har åtminstone fem stjälkar. Återplantera omedelbart.

Om man låter överblommade blommor sitta kvar på höstfloxen bildas frön som kan planteras.

Övrigt: Höstflox är en omtyckt snittblomma. Välj stjälkar där hälften av knopparna ännu inte har slagit ut.

Höstflox är nära släkt med prickflox (Phlox maculata). Prickfloxen är inte lika härdig och kan inte odlas över zon IV. Dess blomställning är längre och stjälkarna brukar ha rödbruna fläckar.