Flerårig pipört


Populärnamn: Flerårig pipört
Vetenskapligt namn: Centranthus ruber

Familj: Valerianaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Det finns flera olika arter av flerårig pipört men det är bara Centranthus ruber som odlas i svenska trädgårdar. Arternas naturliga hemvist är medelhavsregionen. Flerårig pipört bildar täta, robusta bestånd och får små fina blommor som är pip- eller rörformade. Blommorna är små, men eftersom de sitter tillsammans i täta grupper ger de ändå ett imponerande intryck. Bladen har en attraktiv blåaktig nyans av grön. Det finns idag flera olika namnsorter att välja mellan för den som vill ha flerårig pipört i trädgården.  

Storlek: 40-60 cm hög, 20-30 cm bred

Växtzon: I – VI  

Blomsäsong: juni – september

Jord/läge: Flerårig pipört trivs i de flesta sorters jordar så länge dräneringen är god. En växtplats med full sol är ideal, men halvskugga brukar också fungera. Alltför mycket skugga göra att pipörten blir mindre robust.  

Skötsel: Om man vill få sin pipärt buskigare och mer robust kan man klippa av några av stjälkarna nere vid markytan direkt efter blomningen. Detta stimulerar bildningen och nya skott och brukar dessutom förlänga blomsäsongen. Flerårig pipört är en torktålig växt som sällan behöver vattnas såvida det inte blir en mycket torr sommar. Täck över växten med granris på hösten som skydd mot frost och vinterkyla.

Förökning: Pipörten frösår villigt sig själv på egen hand i trädgården. När nya småplantor börjar komma upp kan man lätt flytta dem till nya växtplatser. Man kan också samla in fröna när de mognat och så dem inomhus i mars och april för utplantering under den tidiga hösten, i god tid innan första frosten. Flerårig pipört kan även förökas med örtartade sticklingar som tas under våren. Skär cirka 10 cm långa skott från basen och plantera i jord som blandats upp med sand. Ställ krukan på en skuggig plats och håll jorden fuktig.

Övrigt: Pipörten planterades ofta kring svenska torp eftersom den inte behöver näringsrik jord eller mycket vattning för att bli vacker och blomma länge.

_________________________________________________________________________________

Perenner
Akleja
Aklejruta
Alunrot
Astilbe
Blåklocka
Blåsippa
Bolltistel
Brittsommaraster
Brudslöja
Brunört
Fackelblomster
Fingerborgsblomma
Fingerört
Flerårig pipört
Flerårig lobelia
Flicköga
Förgätmigej
Funkia
Gentiana
Gullris
Hjärtbegonia
Höstanemon
Höstaster
Höstflox
Höstöga
Incarvillea
Japansk lykta
Japanskt gräs
Jättedaggkåpa
Jätteprästkrage
Jättevallmo
Julros
Krissla
Kungsljus
Lammöron
Lavendel
Lin
Löjtnantshjärta
Luktaster
Lungört
Lupin
Perenn malva
Martorn
Mattram
Moses brinnande
buske

Mossflox
Näckros
Nattljus
Näva
Nejlika
Nejlikrot
Nunneört
Ormbunke
Ormrot
Påfågelsblomster
Pion
Plister
Praktbinka
Praktklocka
Praktstenört
Revsuga
Riddarsporre
Rodgersia
Röllika
Rosenkrage
Rosenstav
Rudbeckia
Sedum
Silverax
Silverek
Sköldpaddsört
Sommarmalva
Sommarslöja
Starr
Stjärnflocka
Stockros
Tremastarblomma
Trift
Vädd
Vårkrage
Verbena
Veronika
Vinteriberis
Viol
Viva
Älggräs

Dela perenner