Dela perenner

iris
Iris är en perenn som kan behövas
delas när den blir äldre.Att dela perenner är ett enkelt sett att få fler plantor som kan flyttas till nya växtplatser, men även den som är nöjd med mängden perenner i trädgården bör dela vissa arter och sorter med jämna mellanrum eftersom det gynnar blomningen. Delning är också bra för perenner där mittenpartiet börjat dö och bara sidoväxten är frodig.

När man delar perenner är det viktigt att ta hänsyn till hur de växer. Irisen bildar till exempel en mycket tjock rot som bör grävas upp och delas med kniv. Astrar bildar istället stora klumpar av rötter och dessa ska man absolut inte skära i utan varsamt dela med händerna. En del växter, t ex vivorna, brukar bilda nya sidokronor med tiden och sådana växter gräver man upp innan man drar loss sidokronorna med händerna eller skär loss med en vass kniv.

Perenner ska helst delas under mulna och småfuktiga dagar eftersom det minskar risken för att de nya plantorna ska torka ut. Bästa tiden på året för delning av perenner med jordklump är på våren i god tid innan blomningen. Det brukar också gå bra att dela vår- och sommarblommande perenner under den tidiga hösten. Gör man det för sent på hösten hinner de nya plantorna inte etablera sig innan det blir vinter. Oavsett när man har delat sina perenner kan det vara bra att skydda dem lite extra mot uttorkning och kyla under den första vintern, t ex genom att täcka över dem med kompost.

Dela perenner med jordklump

Vattna växten ordentligt så att jorden blir mjuk och lätt att hantera. Använd en grep för att lossa rotklumpen från marken. Lyft varsamt upp den och inspektera så att du kan upptäcka skador, sjukdom och andra problem. Rensa bort allt som är skrumpet, skadat, sjukt eller verkar ha problem på något annat sätt. Dela perennen genom att separera sidoskott från den. Välj ut unga sidoskott med friska rötter. Plantera på samma djup som rötterna är vana vid sedan tidigare. Vattna ordentligt.

Delning av perenner med krona

Använd en grep för att varsamt gräva kring plantan utan att störa rotklumpen. Använd en vass kniv för att skära loss de yttersta sidokronorna om de inte går att lossa från plantan med hjälp av bara händerna. Om man använder kniv är det viktigt att den är riktigt vass så att man verkligen skär av sidokronorna, inte sliter. Se till att varje del har både rötter och gröna delar. Plantera i jord som du förbättrat genom att blanda ut den med organiskt material. Om moderplantan fortfarande har ett fint centrum kan man låta det vara kvar, annars är det dags att rensa bort det.

Tips!

Om perennen du delar har ett stort bladverk är det säkrast att skära ned det till ungefär halva längden eftersom det gynnar rottillväxten.

Så fort man tagit upp en perenn ur jorden bör man sätta den i en hink med vatten. Detta gäller även om det ”bara” kommer att dröja 15-20 minuter innan du har den nya växtplatsen klar för den. Perenner som hinner börja torka ut innan de hamnar i jorden igen får mycket svårare att etablera sig. 

_________________________________________________________________________________

Perenner
Akleja
Aklejruta
Alunrot
Astilbe
Blåklocka
Blåsippa
Bolltistel
Brittsommaraster
Brudslöja
Brunört
Fackelblomster
Fingerborgsblomma
Fingerört
Flerårig pipört
Flerårig lobelia
Flicköga
Förgätmigej
Funkia
Gentiana
Gullris
Hjärtbegonia
Höstanemon
Höstaster
Höstflox
Höstöga
Incarvillea
Japansk lykta
Japanskt gräs
Jättedaggkåpa
Jätteprästkrage
Jättevallmo
Julros
Krissla
Kungsljus
Lammöron
Lavendel
Lin
Löjtnantshjärta
Luktaster
Lungört
Lupin
Perenn malva
Martorn
Mattram
Moses brinnande
buske

Mossflox
Näckros
Nattljus
Näva
Nejlika
Nejlikrot
Nunneört
Ormbunke
Ormrot
Påfågelsblomster
Pion
Plister
Praktbinka
Praktklocka
Praktstenört
Revsuga
Riddarsporre
Rodgersia
Röllika
Rosenkrage
Rosenstav
Rudbeckia
Sedum
Silverax
Silverek
Sköldpaddsört
Sommarmalva
Sommarslöja
Starr
Stjärnflocka
Stockros
Tremastarblomma
Trift
Vädd
Vårkrage
Verbena
Veronika
Vinteriberis
Viol
Viva
Älggräs

Dela perenner