Brunört

Populärnamn: Brunört
Vetenskapligt namn: Prunella spp.

Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Brunört är en lättskött marktäckare som blommar i vitt, blått, rött, rosa eller blålila. Blommorna är läppformade och bildar ax i toppen av varje stjälk. Bladen är ovala och har en mörkt grön färg. Det finns många olika arter och sorter att välja mellan. Den vanliga brunörten (Prunella vulgaris) får små blommor och blir sällan högre än 15 cm, medan praktbrunört (Prunella grandiflora) får 30 cm höga stjälkar och blommor som överstiger 2 cm i diameter.

Storlek: 10-30 cm hög, 20-30 cm bred

Växtzon: I – IV  

Blomsäsong: juli – augusti

Jord/läge: Brunörten har inga större krav på jorden så länge den dränerar väl och kan hålla kvar en viss mängd fukt. Den uppskattar kalkhaltig jord. Välj en växtplats med full sol eller halvskugga.

Skötsel: Eftersom brunört så villigt sprider sig med hjälp av frön i trädgården kan det vara idé att klippa av de utblommade blommorna på hösten om man inte vill ha mer brunört i trädgården.

Förökning: Etablerade plantor av brunört delas under våren eller försommaren. Gräv upp rejäla delar i ytterkanten av plantan och flytta till nya växtplatser.

Brunörten kan också förökas med sticklingar under sensommaren. Klipp av en stickling med ett bladpar och plantera den i sårjord. Det är viktigt att hålla såjorden fuktig medan sticklingen försöker etablera sig.

Brunört frösår sig gärna själv i trädgården. Man kan även fröså brunört inomhus i februari – april för utplantering. Kärlet ska stå svalt (10-15 grader C) tills fröna börjar gro. Bli inte nervös om det inte sker direkt, det kan ta upp till tre månader för brunörtsfrön att komma igång. Plantera inte ut i trädgården förrän det bildats rejält med rötter.

Övrigt: Brunört har använts flitigt inom folkmedicinen och på engelska heter den till och med ”self-heal”. I Nordamerika brukade stammarna Quinault och Quileute använda brunört för att behandla bölder, sår och inflammationer.