Brudslöja


Populärnamn: Brudslöja
Vetenskapligt namn: Gypsophila paniculata

Familj: Caryophyllaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Brudslöjan är en mycket viktig växt inom blomsterhandeln eftersom den är så bra på att fylla ut blombuketter och lyfta fram de övriga blommornas form och färg. Denna egenskap kan man använda sig av även i trädgården, t ex genom att kombinera brudslöjan med färgstarka sommarblommor i en ängsliknande plantering. Det finns flera olika sorters brudslöja att välja på i handeln. De flesta får vita blommor, men sorter som ’Flamingo’ och ’Rosenschleier’ blommar i rosa. Om du vill ha dubbla blommor kan du t ex välja den vitblommande ’Bristol Fairy’. Detta är en av de högsta brudslöjorna och kan bli närapå en meter hög.

Storlek: 20-100 cm hög, 25-75 cm bred

Växtzon: Brudslöja kan odlas i hela Sverige.  

Blomsäsong: Brudslöja blommar under sommaren.

Jord/läge: Brudslöja behöver väldränerad jord. Den trivs inte i surjord så om man har den typen av jord i sin trädgård blir kalkning nödvändig. Brudslöja ska helst placeras där den får full sol hela dagen, men den brukar klara sig hyfsat på 4-6 timmars full sol per dag.

Skötsel: Brudslöja kan behöva bindas upp för att inte falla. Bind upp redan under den tidiga sommaren, för det blir mycket svårare att göra det när plantan är i full blom. När första blomperioden är över är det bra att ansa plantan för att stimulera nästa blomning. På hösten bör man täcka över brudslöjan med granris. Vill man vara på den säkra sidan lägger man ett lager löv under granriset.

Förökning: Brudslöjan kan du lätt föröka genom delning; dvs du delar en större planta till flera små. Det är lämpligast att dela den under våren. Se till att växten är i bra kondition och välvattnad när du ger dig på att dela den. För att föröka perenner är det här det säkraste och enklaste sättet.

Övrigt: Om du vill torka brudslöja för att använda i blomsterarrangemang är det bäst att klippa blommorna precis när de börjar slå ut. Låt dem torka hängandes uppochned på en mörk plats som inte är fuktig. Brudslöja kan även användas färsk som snittblomma.

Brudslöjan är nära släkt med sommarslöja (Gypsophila elegans) och hängslöja (Gypsophila repens). Hängslöjan är en perenn precis som brudslöjan, medan sommarslöjan är ettårig.

_________________________________________________________________________________

Perenner
Akleja
Aklejruta
Alunrot
Astilbe
Blåklocka
Blåsippa
Bolltistel
Brittsommaraster
Brudslöja
Brunört
Fackelblomster
Fingerborgsblomma
Fingerört
Flerårig pipört
Flerårig lobelia
Flicköga
Förgätmigej
Funkia
Gentiana
Gullris
Hjärtbegonia
Höstanemon
Höstaster
Höstflox
Höstöga
Incarvillea
Japansk lykta
Japanskt gräs
Jättedaggkåpa
Jätteprästkrage
Jättevallmo
Julros
Krissla
Kungsljus
Lammöron
Lavendel
Lin
Löjtnantshjärta
Luktaster
Lungört
Lupin
Perenn malva
Martorn
Mattram
Moses brinnande
buske

Mossflox
Näckros
Nattljus
Näva
Nejlika
Nejlikrot
Nunneört
Ormbunke
Ormrot
Påfågelsblomster
Pion
Plister
Praktbinka
Praktklocka
Praktstenört
Revsuga
Riddarsporre
Rodgersia
Röllika
Rosenkrage
Rosenstav
Rudbeckia
Sedum
Silverax
Silverek
Sköldpaddsört
Sommarmalva
Sommarslöja
Starr
Stjärnflocka
Stockros
Tremastarblomma
Trift
Vädd
Vårkrage
Verbena
Veronika
Vinteriberis
Viol
Viva
Älggräs

Dela perenner