Förgätmigej

Populärnamn: Förgätmigej
Vetenskapligt namn: Myosotis scorpioides
Familj: Boraginaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Förgätmigej tillhör familjen strävbladiga växter. Den är en ett- eller flerårig ört. Bladen är ljusgröna till färgen och sitter strödda. De är små och liknar musöron, då både bladen och stjälken är håriga, och därav kommer det latinska namnet. I knoppstadiet är blommorna rosaröda men när de slår ut ändras färgen till ljust eller mörkt blå, ibland violett. Även gula och vita blommor kan förekomma men är mer ovanligt.

Storlek: Den blir upp till fyra decimeter hög.

Växtzon: Odlas upp till zon 5-6.

Blomsäsong: Den blommar från juni till augusti.

Jord/läge: Den växer på fuktiga, ört- och gräsrika ängar, i kärr och i diken och trivs bra på badstränder.

Skötsel: Plantera Förgätmigej i väldränerad jord.

Förökning: Förgätmigej förökas med frön som behöver ljus för att gro. De är mycket lätta att odla inomhus. Så fröna i krukor i juli månad. Håll jorden fuktig hela tiden. Plantera om dem i större krukor när plantorna är tillräckligt stora, och gräv sedan ner dem i jorden utomhus. Innan frosten kommer flyttas de in och placeras i ett svalt rum. I februari skall de ställas i ett soligt fönster och ges mycket vatten. Snart så blommar de vackert igen. Blommorna innehåller nektar och oftast pollineras de utav humlor och bin, men de kan också pollinera sig själva.

Övrigt: Förgätmigej är Dalslands landskapsblomma. Carl von Linné använde Förgätmigej som artnamn men  bland folket kallades den oftare för Fiskögon i Närke och Fansögon i Skåne. Förr var den inte något vidare populär och användes varken som nyttoväxt eller inom folkmedicinen. Släktnamnet betyder musöron och det förstås lätt när man ser blomman ludna blad och stjälk. Det latinska artnamnet scorpioides betyder skorpionliknande. Förgätmigej kommer ifrån jordens tempererade trakter och det finns ungefär 40 arter bara i Europa.