Odla Plocksallad

Precis som huvudsalladen tillhör de olika plocksalladerna arten Lactuca sativa. Huvudsalladen har det vetenskapliga namnet Lactuca sativa var. capitata, medan plocksalladen heter Lactuca sativa var. aurescens. Det finns många olika sorters plocksallad att välja mellan, både gröna och röda varianter och bladens form varierar också mycket. ’Australisk plocksallad’ får till exempel krusiga ljusgröna blad, ’Red Valeria’ får röda, fint sågade blad och ’Prizehead’ får krusiga blad med rödbruna skiftningar. Plocksallad passar inte bara i trädgårdslandet utan kan också odlas i krukor.

Odla plocksallad

  1. Helst ska man redan på hösten förbereda jorden genom att gödsla med stallgödsel om man vill odla plocksallad. Plocksalladen vill ha näringsrik, väldränerad jord där det finns mycket humusämnen. Jorden bör vara något basisk (pH-värdet bör ligga strax över 7,0). Innan plantering ska jorden blandas ut med kompost.
  2. Plocksallad kan sås utomhus så snart frostrisken är över.
  3. Dra upp en 2 cm djup planteringsfåra och så fröna glest. Sår man väldigt tätt kommer man tvingas gallra mycket.
  4. Täck med ett tunt lager jord och tryck till den försiktigt.
  5. Vattna regelbundet så att jorden alltid hålls fuktig. Om jorden torkar ut snabbt, täck trädgårdslandet med täckväv.
  6. När plantorna börjar komma upp, använd kompost för att täcka växtplatsen kring dem.
  7. När de första riktiga bladen har bildats är det dags att gallra så att plantorna inte står närmare varandra än 20 cm.
  8. Som namnet antyder skördar man plocksallad genom att plocka loss de yttre bladen vid behov. Om man behöver mycket sallad på en gång kan man skära av hela plantan med kniv. Om mittdelen visar tecken på att börja hårdna måste man skörda direkt, eftersom det betyder att salladen gör sig redo för att blomma. Plocksallad bör alltid skördas innan första frosten.

 Problem man kan stöta på när man odlar plocksallad

Om plocksalladen börjar blomma ändrar den smak och blir bitter. De flesta plocksallader som finns i handeln är dock så senblommande att de inte blommar förrän i september eller oktober om de överhuvudtaget blommar alls. Tänk på att belysning som står på hela nätterna kan lura plocksalladen att blomma tidigare.

Sniglar och snäckor tycker om plocksallad och kan förstöra salladen helt om man har otur. Det finns många olika metoder att bekämpa sniglar med och man kan tvingas prova sig igenom många innan man hittar en som fungerar i ens egen trädgård. Viss odlare har t ex lyckats få bukt med problemet genom att ställa ut låga tallrikar fyllda med öl som fungerar som snigelfällor, medan andra lyckats hålla skadedjuren borta genom att strö fint kalkpulver kring hela salladslandet.

Om dina salladsfrön inte gror kan det bero på att det är för varmt. Normalt gror inte salladsfrön när temperaturen överstiger 25 grader C. För att öka chanserna för hög grobarhet när det är mycket varmt kan man placera fröna i kylskåpet i en vecka innan man planterar.