Odla Lök

 Lök


En lång rad olika växter samlar näring i form av en lök, men det är bara vissa av dem som vi brukar odla i trädgårdslandet. I Sverige är det huvudsakligen gul lök, rödlök, silverlök, syltlök, vitlök, gräslök, purjolök och salladslök som odlas. I den här guiden kommer vi att koncentrera oss på hur man odlar matlök, Allium cepa.

Matlöken härstammar från den vilda kepalöken (Allium cepa) som hör hemma i Centralasien. Denna lök har odlats av människan i minst 3000 år och många olika varianter har tagits fram. De olika varianterna kan delas in i fyra huvudgrupper

Gul lök

Lökarna i den här gruppen är stora och har gult eller brunt skal. Smaken är mycket stark.

Rödlök

Lökarna i den här gruppen är stora och får röda eller purpurfärgade skal. Lökringarnas färg varierar mellan de olika sorterna. Smaken är inte lika skarp som hos de gula lökarna.

Silverlök

Lökarna i den här gruppen kan vara små eller stora. Lökskalet är vitt eller silvrigt.

Aggretatum

I den här gruppen hittar vi scharlottenlök och potatislök. Hos båda varianterna bildar varje sättlök ett knippe av smålökar. Lökarna har normalt bruna eller gula skal och är runda eller avlånga till formen.

Ibland räknar man också syltlökarna som en egen grupp, men den gruppen överlappar ofta de övriga. Syltlökar använd ofta i inläggningar men det går förstås att äta dem färska också. De är mindre än de övriga lökarna. Färgen på skalet är vanligen vit eller gul, men kan också vara röd.

Odla lök

 Problem man kan stöta på när man odlar lök

Lök kan drabbas av lökflugan. Lökflugans första och andra generation brukar svärma i maj-juli, och ibland hinner arten med en tredje generation i augusti-september. Om man har haft problem med lökflugor bör man täcka trädgårdslandet med fiberduk för att hålla dem borta.

För att hindra fåglarna från att äta upp de små lökgroddarna kan man behöva täcka trädgårdslandet med fiberduk eller nät. När löken vuxit sig större brukar inte fåglarna vilja ha den längre.

Om löken för mjuka, svampiga fläckar kan det bero på lökmögel. Man kan minska risken för lökmögel genom att se till att jorden dränerar väl.

Om löken växer dåligt och utvecklar en brännande smak kan det bero på att jorden fått torka ut. Regelbundet vattning är mycket viktigt.

_________________________________________________________________________________

Grönsaker:
  Rödbetor
  Brysselkål
  Huvudkål
  Broccoli
  Blomkål
  Purjolök
  Vitlök
  Palsternacka
  Pumpa
  Selleri
  Rädisor
  Zucchini
  Kronärtskocka
  Brytbönor
  Spenat
  Sparris
  Mangold
  Huvudsallad
  Plocksallad
  Lök
  Gurka
  Morötter
  Tomater