Dela lökar

Att dela lökar är en bra metod för den som vill ha fler lökar att plantera, men även den som är nöjd med antalet lökar på en viss växtplats bör dela gamla, väletablerade lökbestånd eftersom de flesta lök- och knölväxter bildar smålökar som gradvis tar upp mer och mer plats. Om man aldrig delar lökbestånden kommer det tillslut bli så trång att det påverkar tillväxten och blomningen negativt. Dessutom tar smålökarna energi från huvudlöken vilket ytterligare minskar dess möjlighet att producera riklig blomning. Det finns dock lökväxter som inte behöver delas, t ex snödroppar och vårstjärnor.

Sommarblommande lökar kan delas under den tidiga våren. Vårblommande lökväxter ska inte delas förrän deras gröna blad vissnat ned på försommaren, eftersom man vill ge lökarna möjlighet att samla in så mycket energi som möjligt. Förvara de delade lökarna torrt tills det är dags att plantera ut dem på hösten. Sommar- och höstblommande växter som inte klarar av den svenska vintern lyfts upp på hösten men det är inte bra att dela dem då. Vänta istället med delningen tills det är dags att plantera ut dem på våren.

Börja med att varsamt lyfta upp lökarna, t ex med hjälp av en grep. Kontrollera noggrant alla lökar och rensa ut de som är skadade, sjuka eller onormalt mjuka. Dela de lökar som blivit så kallade ”dubbelnäsor”, det vill säga de som består av en större lök i mitten och två mindre lökar på sidorna. Man delar dem enklast genom att varsamt bryta loss lökarna från varandra nere vid lökbasen. Delade lökar bör planteras i jord som blandats upp med kompostjord och välbrunnen stallgödsel. Stora lökar kan sättas direkt i rabatten, medan små lökar bör få en egen plats där de kan växa till sig utan konkurrens.

Räkna inte med att sidolökar ska blomma snart efter delningen. Det finns sorter som blommar redan efter två år, men det finns också de som behöver över sex år på sig innan de etablerat sig tillräckligt väl för att kunna lägga energi på blomning.

Exakt hur och hur ofta man bör dela lökväxter varierar mellan de olika arterna och sorterna, samt från individ till individ beroende på bland annat växttakt och jordmån. Liljor bör t ex lämnas ostörda i många år och när man vill dela lökar för förökning bör man bara gräva upp gamla lökar som hunnit växa sig riktigt stora. Påskliljor däremot bör delas så snart man märker att blomningen börjar blir mindre riklig än tidigare, normalt var 4-6 år. Vårstjärnor bör inte störas förrän lökarna verkligen börjar trängas.

Bildningen av smålökar varierar också stort. Det finns t ex tulpansorter som aldrig bildar några smålökar, medan blomsterlöken är känd för att villigt bilda stora mängder smålökar på kort tid. När man planterar blomsterlök bör man därför sätta lökarna förhållandevis långt ifrån varandra, annars måste man dela dem mycket ofta för att förhindra trängsel nere i jorden. Hos krokusen kan det vara riktigt knepig att separera de små knölarna från varandra, medan det brukar rasa smålök från gladioluslöken så snart man lyfter upp den ur marken. Om man vill dela hyacinter bör man snitta löken eftersom det stimulerar bildningen av smålökar vid basen. Hyacinter behöver man inte dela förrän man tydligt kan se att blommorna växer för tätt inpå varandra i trädgården.