Dela lökar


Att dela lökar är en bra metod för den som vill ha fler lökar att plantera, men även den som är nöjd med antalet lökar på en viss växtplats bör dela gamla, väletablerade lökbestånd eftersom de flesta lök- och knölväxter bildar smålökar som gradvis tar upp mer och mer plats. Om man aldrig delar lökbestånden kommer det tillslut bli så trång att det påverkar tillväxten och blomningen negativt. Dessutom tar smålökarna energi från huvudlöken vilket ytterligare minskar dess möjlighet att producera riklig blomning. Det finns dock lökväxter som inte behöver delas, t ex snödroppar och vårstjärnor.

Sommarblommande lökar kan delas under den tidiga våren. Vårblommande lökväxter ska inte delas förrän deras gröna blad vissnat ned på försommaren, eftersom man vill ge lökarna möjlighet att samla in så mycket energi som möjligt. Förvara de delade lökarna torrt tills det är dags att plantera ut dem på hösten. Sommar- och höstblommande växter som inte klarar av den svenska vintern lyfts upp på hösten men det är inte bra att dela dem då. Vänta istället med delningen tills det är dags att plantera ut dem på våren.    

Börja med att varsamt lyfta upp lökarna, t ex med hjälp av en grep. Kontrollera noggrant alla lökar och rensa ut de som är skadade, sjuka eller onormalt mjuka. Dela de lökar som blivit så kallade ”dubbelnäsor”, det vill säga de som består av en större lök i mitten och två mindre lökar på sidorna. Man delar dem enklast genom att varsamt bryta loss lökarna från varandra nere vid lökbasen. Delade lökar bör planteras i jord som blandats upp med kompostjord och välbrunnen stallgödsel. Stora lökar kan sättas direkt i rabatten, medan små lökar bör få en egen plats där de kan växa till sig utan konkurrens.

Räkna inte med att sidolökar ska blomma snart efter delningen. Det finns sorter som blommar redan efter två år, men det finns också de som behöver över sex år på sig innan de etablerat sig tillräckligt väl för att kunna lägga energi på blomning.

Exakt hur och hur ofta man bör dela lökväxter varierar mellan de olika arterna och sorterna, samt från individ till individ beroende på bland annat växttakt och jordmån. Liljor bör t ex lämnas ostörda i många år och när man vill dela lökar för förökning bör man bara gräva upp gamla lökar som hunnit växa sig riktigt stora. Påskliljor däremot bör delas så snart man märker att blomningen börjar blir mindre riklig än tidigare, normalt var 4-6 år. Vårstjärnor bör inte störas förrän lökarna verkligen börjar trängas.

Bildningen av smålökar varierar också stort. Det finns t ex tulpansorter som aldrig bildar några smålökar, medan blomsterlöken är känd för att villigt bilda stora mängder smålökar på kort tid. När man planterar blomsterlök bör man därför sätta lökarna förhållandevis långt ifrån varandra, annars måste man dela dem mycket ofta för att förhindra trängsel nere i jorden. Hos krokusen kan det vara riktigt knepig att separera de små knölarna från varandra, medan det brukar rasa smålök från gladioluslöken så snart man lyfter upp den ur marken. Om man vill dela hyacinter bör man snitta löken eftersom det stimulerar bildningen av smålökar vid basen. Hyacinter behöver man inte dela förrän man tydligt kan se att blommorna växer för tätt inpå varandra i trädgården.

_________________________________________________________________________________

Lökar & Knölar
  Afrikas blå lilja
  Anemondahlia
  Arisema
  Artnarciss
  Asiatisk lilja
  Bägarkrokus
  Balkansippa
  Blåstjärna
  Botanisk tulpan
  Bukettanemon
  Bukettranunkel
  Cyklamen
  Daglilja
  Darwinhybridtulpan
  Dekorativdahlia
  Dubbel narciss
  Dvärgnarciss
  Enkel dahlia
  Fritillaria
  Gladiolus
  Halskråsdahlia
  Hundtandslilja
  Hyacint
  Japansk iris
  Kaktusdahlia
  Kalla
  Kanna
  Kaphyacint
  Klänglilja
  Klockhyacint
  Knölbegonia
  Knölbildande
nunneört

  Krokus
  Lilja
  Liljeblommande
tulpan

  Liljekonvalj
  Madonnalilja
  Minipåsklilja
  Montbretia
  Munkhätta
  Oxalis
  Papegojtulpan
  Pärlhyacint
  Påsklilja
  Poetnarciss
  Pompondahlia
  Porslinshyacint
  Prydnadslök
  Rams
  Snödroppe
  Snöklocka
  Stjärnhyacint
  Stjärnlök
  Strandiris
  Strimtulpan
  Tidlösa
  Tigerlilja
  Trädgårdsiris
  Treblad
  Triumphtulpan
  Trumpetnarciss
  Tulpan
  Turbanblommande
lilja

  Vårblommande
dvärgiris

  Vårstjärna
  Vildartskrokus
  Vildiris
  Vintergäck
  Viridifloratulpan

  Dela lökar
  Förvara lökar

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering