KyndelPopulärnamn: Kyndel
Vetenskapligt namn: Satureja spp.
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Det finns två olika sorters kyndel: sommarkyndel och vinterkyndel. Sommarkyndel har gröna blad som efter en tid utvecklar röda skiftningar. Bladen brukar skördas innan de hinner bli röda. Vinterkyndel växer upprätt och blir till en liten vedartat buske. Den är städsegrön men inte särskilt härdig i Sverige. Blommorna är rosa eller rosalila.  

Storlek: Höjd 10-30 cm, bredd 15-20 cm

Växtzon: Alla zoner
 
Användning: Både blad och skott är smakrika. Vinterkyndel har skarpare smak än sommarkyndel. Båda varianterna smakar pepparlikt och kan användas istället för peppar i en lång rad olika maträtter. Idag är har kyndeln tyvärr fått en något undanskymd plats i det svenska köket, men den har odlats i tusentals år och använts flitigt både som krydda och läkeväxt. I Frankrike är kyndel en av örterna i den klassiska kryddbuketten Herbes de Provance. Kyndel har en positiv inverkan på matsmältningen och är därför särskilt omtyckt i svårsmälta maträtter. Kyndel skördas vanligen under blomsterperioden, innan bladen hunnit börja mörkna.

Jord/läge: Kyndel behöver planteras på en plats där den får rejält med solsken, eftersom det är vad den är van vid från södra Europa. Den behöver också värme och jord som dränerar väl. Kyndel ska helst odlas i en upphöjd bädd. Om man vill få jorden varm tidigare på våren kan man använda sig av täckande svart plats.

Skötsel: Kyndel ska inte sås för tätt, följ anvisningarna på påsen eller håll ett radavstånd på minst 15 cm. Under den tidiga sommaren måste man ge plantorna rikligt med vatten, annars kommer de aldrig igång ordenligt. När växten väl etablerat sig hanterar den torka bättre.  

Förökning: Den perenna vinterkyndeln kan förökas genom sticklingar från övervintrande plantor, samt med frön. Sommarkyndel är en ettårig växt som kan sås direkt utomhus när marktemperaturen är minst 8 grader C eller drivas upp i förväg inomhus. Placera fröet 1,5 cm ned i jorden.  

Övrigt: Blommande kyndel lockar till sig mängder av bin och andra pollinerande insekter. Vinterkyndeln är inte särskilt härdig i Sverige, men kan överleva om vintern är tillräckligt mild. För i tiden sågs kyndel som afrodisiakum.

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering