Kyndel

Innehåll:

Populärnamn: Kyndel
Vetenskapligt namn: Satureja spp.
Familj: Lamiaceae
Typ av växt: Kryddväxt

Kyndel

Beskrivning

Det finns två olika sorters kyndel: sommarkyndel och vinterkyndel. Sommarkyndel har gröna blad som efter en tid utvecklar röda skiftningar. Bladen brukar skördas innan de hinner bli röda. Vinterkyndel växer upprätt och blir till en liten vedartat buske. Den är städsegrön men inte särskilt härdig i Sverige. Blommorna är rosa eller rosalila.

Storlek: Höjd 10-30 cm, bredd 15-20 cm
Växtzon: Alla zoner

Kyndel användning

Både blad och skott är smakrika. Vinterkyndel har skarpare smak än sommarkyndel. Båda varianterna smakar pepparlikt och kan användas istället för peppar i en lång rad olika maträtter. Idag är har kyndeln tyvärr fått en något undanskymd plats i det svenska köket, men den har odlats i tusentals år och använts flitigt både som krydda och läkeväxt. I Frankrike är kyndel en av örterna i den klassiska kryddbuketten Herbes de Provance. Kyndel har en positiv inverkan på matsmältningen och är därför särskilt omtyckt i svårsmälta maträtter. Kyndel skördas vanligen under blomsterperioden, innan bladen hunnit börja mörkna.

Jord/läge

Kyndel behöver planteras på en plats där den får rejält med solsken, eftersom det är vad den är van vid från södra Europa. Den behöver också värme och jord som dränerar väl. Kyndel ska helst odlas i en upphöjd bädd. Om man vill få jorden varm tidigare på våren kan man använda sig av täckande svart plats.

Kyndel skötsel

Kyndel ska inte sås för tätt, följ anvisningarna på påsen eller håll ett radavstånd på minst 15 cm. Under den tidiga sommaren måste man ge plantorna rikligt med vatten, annars kommer de aldrig igång ordenligt. När växten väl etablerat sig hanterar den torka bättre.

Kyndel

Förökning

Den perenna vinterkyndeln kan förökas genom sticklingar från övervintrande plantor, samt med frön. Sommarkyndel är en ettårig växt som kan sås direkt utomhus när marktemperaturen är minst 8 grader C eller drivas upp i förväg inomhus. Placera fröet 1,5 cm ned i jorden.

Övrigt

Blommande kyndel lockar till sig mängder av bin och andra pollinerande insekter. Vinterkyndeln är inte särskilt härdig i Sverige, men kan överleva om vintern är tillräckligt mild. För i tiden sågs kyndel som afrodisiakum.