Svartöga

Svartöga
Svartöga


Svartöga eller Thunbergia alata som växten heter på latin är en art tillhörande familjen akantusväxter. Urprunglge kommer denna familj ifrån de tropiska delarna utav Afrika, men nu för tiden hittar man den för det mesta istället som en förvildat växt i flertalet tropiska och subtropiska områdena. Växten Svartöga är en klättrande ört. Dess blad är elliptiskt äggrunda till formen och är försedda med tydligt synliga nerver på ovansidan av bladet, vanligen blir bladen omkring 7 cm långa. Svartögats blommor sitter placerade ensamma inne i bladvecken. De har ett trumpetliknande utseende och är vanligen 4,5 cm i diameter. Färgen på de mogna blommorna är oftast orangegula med ett purpursvart svalg men andra färger förekommer. Svartöga är en snabbt växande växt som trivs bra i full sol. De når ofta omkring 3 – 3,5 meter i höjd och vanligen producerar arten blommor med detsamma de växt upp lite från marke.

Vill du odla egna Svartöga?
Försök att hitta frö från växten i din lokala trädgårdsaffär eller beställ via postorder. Det är en väldigt populär planta så förmodligen kommer du inte ha problem med att hitta dessa frön. Det är väldigt enkelt att driva upp växten från frön, så även om du inte är en van odlare kommer du förmodligen att lyckas med svartöga. Börja med att så fröet inomhus i en kruka och låt den växa där i sex till åtta veckor innan du planterar ut plantan. I områden där det råder relativt milda vintrar kan man plantera fröet i jorden direkt på friland. I Sverige bör du dock vänta med att så plantan utomhus tills våren och värmen har börjat komma. Du bör inte plantera ut plantor så länge det fortfarande förekommer frostnätter.

Svartöga är som sagt en väldigt populär art ute i trädgårdarna och de kortare varianterna passar bra till att planteras i en hängande kruka eller somen täckande växt på marken. Ha dock i tanken att Svartöga är en växt som passar och trivs bäst i varma miljöer.

_________________________________________________________________________________

Klängväxter
  Vildvin
 Svartöga
 Silverregn
 Bokharabinda
  Humle
  Blåregn
  Luktärt
  Blomman för
dagen

 Spaljera

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering