Päronträd

Innehåll:

Det är väldigt många som idag har ett äppelträd i sin trädgård, till och med de som inte ens tycker om äpplen. Om det är så att man inte tycker om äpple skall man absolut inte skaffa sig ett äppelträd bara för att alla andra har det, skaffa t ex ett päronträd istället. Skillnaderna mellan dessa är inte enormt stora och de är lika enkla att köpa i trädgårdshandeln. Precis som äppelträdet härstammar päronträdet från de tempererade trakterna i Europa och Asien och växer som bäst i den typen av klimat som ger lite vinterkyla, med andra ord är södra Sverige perfekt för päronträd.

 Päronträd – Päron

Äppelträd och päronträd är nära besläktade med varandra vilket inte minst märks på de väldigt lika frukterna. Precis som det finns flera olika sorters äpplen att välja på finns det även olika sorters päron, och päronträd. Det finns både stora och små päronträd som bär olika sorters päron som frukt så det gäller att läsa in sig lite innan man går till trädgårdshandeln. Med största säkerhet har de flera olika sorters päronträd att välja på och om du inte är säker på vad som är bäst för din trädgård kan du alltid fråga, dock bör du vara förberedd på att svara på frågor om jorden och din trädgård.

Päronträd – Plantera

Att plantera ett päronträd är precis som att plantera ett äppelträd, det är enkelt när man kan det men kan vara lite lurigt när man gör det för första gången. Man bör ha grävt ur en grop på runt 1x1x1 meter innan man ens köper päronträdet, man kan givetvis ta lite mer, det viktigaste är att rötterna får plats och inte böjs uppåt mot kanterna. Botten på gropen täcker man med ett tunt lager av makadamm för dräneringens skull och sedan fyller man på med näringsrik, mullrik och väldränerad jord så att päronträdet kommer att hamna på samma planteringsdjup som det hade i odlingsträdgården, gör gärna en lite kulle som passar ihop med päronträdets rotsystem så att det inte bildas luftfickor. Steget efter detta är det bäst att man är två som hjälper till på. En håller päronträdet på plats och skakar om det lite försiktigt medan den andre fyller igen med likadan jord som användes tidigare, då bildas det garanterat inga luftfickor runt rötterna och det är viktigt att det inte gör det. Personen som håller i päronträdet kan också hålla i en stöttepåle så att den hamnar i jorden samtidigt. Stöttepålen binder man sedan löst till päronträdet för extra stöd under de yngre åren. När gropen är igenfylld trampar man till jorden ordentligt och lägger på lite extra lös jord på toppen innan man vattnar rikligt. För att jorden inte skall torka ur för fort kan man täcka den tillfälligt med torv, jorden bör vara ständigt fuktig, men absolut inte blöt, under den första tiden så att päronträdet slår rot ordentligt.

Päronträd – Sköta

Sakta i och med att man slutar vattna kan man börja gödsla väldigt försiktigt för att inom loppet av ett par år komma igång och gödsla ordentligt. Stallgödsel fungerar alldeles utmärkt och är dessutom relativt enkelt att få tag på. Beskärningen gör man precis som på äppelträd, börja med sjuka och döda grenar innan du ger dig på det andra. Titta noga på trädets naturliga form och klipp efter det. Ta bort inåtväxande grenar och se till att det finns lika många växtskott som fruktskott. Läs mer om beskärning av fruktträd så kommer du få mer detaljer om hur du skall gå tillväga.

Päronträd – Päronrost

Päronträd är väldigt lika äppelträd, både till utseende och till skötsel, men tyvärr är päronträdet något känsligare mot sjukdomar och har benägenhet att drabbas av en särskilt otrevlig sjukdom, päronrost. Päronrost är egentligen en svamp som ger rostliknande fläckar på päronträdets löv och hämmar dess utveckling avsevärt. Boven i dramat är oftast en barrväxt så därför bör man se till att päronträdet aldrig hamnar för nära dessa. Bor man i en granskog är givetvis inte loppet kört utan det kan vara väl värt att försöka, men man bör veta att risken är väldigt stor att päronträdet drabbas. Får man päronrost finns det inte så mycket man kan göra eftersom att inget utav de effektiva ämnena som finns är tillåtna i Sverige, dock kan man prova att bespruta trädet med kopparplus som blandas 1/50 i vatten. Forskning pågår för att få fram resistenta päronträd men än så länge finns det tyvärr inget annat att göra än att hugga ner päronträdet om inte huskuren fungerar, sorgligt men sant.