Vidjehortensia


Populärnamn: Vidjehortensia
Vetenskapligt namn: Hydrangea arborescens
Familj: Hydrangeaceae


Typ av växt: Buske

Beskrivning: Vidjehortensian påminner om syrenhortensian men blir inte lika stor. Det finns flera olika sorter att välja mellan, t ex ’Annabelle’ vars blomställning kan bli 30 centimeter i diameter. ’Annabelle’ är också en av de mest köldtåliga medlemmarna av släktet Hydrangea. ’Annabelle’ blommar varje år, även efter att ha blivit rejält nedklippt. Ju mer morgonsol ‘Annabelle’ får desto bättre blir blomningen. Het eftermiddagssol gör dock att blomningen inte står sig så länge. Gemensamt för alla vidjehortensior är att de får gräddvita blomställningar som är mer runda än de man kan se hos syrenhortensiorna. Vidjehortensia är populär både som avdelare, låg häck och perenn växt i rabatten.

Storlek: 100-300 cm hög, 100-300 cm bred

Växtzon: I – V (varierar mellan de olika sorterna)

Blomsäsong: Vidjehortensia blommar under hösten.

Jord/läge: Vidjehortensian vill ha lucker jord som dränerar väl. Den ideala växtplatsen är en skyddad del av trädgården där plantan kan få full sol. Halvskugga kan också fungera.

Plantering: Gräv en 40 djup grop och förbättra jorden med kompost och gödsel. Om vidjehortensians rotklump är mycket sammanvuxen bör man göra fyra stycken 2 cm djupa snitt på utsidan. Placera rotklumpen så att plantan hamnar lika djupt som den stod i krukan. Häll rikligt med vatten i gropen och vänta tills vattnet sjunkit undan innan du fyller igen med jord. Vattna en gång till.

Skötsel: Under våren är det bra att tillföra naturgödsel. Nyplanterad vidjehortensia (de första åren) behöver vattnas en gång i veckan under perioder då det inte regnar.

Övrigt: Namnet Hydrangea betyder vattenbägare. Det är en sammansättning av de grekiska orden för vatten och behållare: hydr (hydor) och angeion. Fördmodligen tyckte Linné – som namngav släktet år 1753 – att hydrangeornas blommor påminde om vattenbägare. I Japan kallas de för Ajisai, vilket betyder ”regnblommor”.

_________________________________________________________________________________

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar
 

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering