Syrenhortensia


Populärnamn: Syrenhortensia
Vetenskapligt namn: Hydrangea paniculata
Familj: Hydrangeaceae


Typ av växt: buske, träd

Beskrivning: Syrenhortensian blommar under hösten och ingår i den grupp växter som brukar kallas höstsyrener. Den är inte en äkta syren, men blommorna påminner om syrenblommor. Det finns olika sorter att välja mellan i handeln som skiljer sig åt bland annat när det gäller blomställningarnas utseende. Ofta börjar blommorna som gräddvita och övergår sedan till någon annan färg. Den populära ’Grandiflora’ får t ex blommor som gradvis skiftar över från vitt till rosarött.

Storlek: 100-300 cm hög, 100-300 cm bred

Växtzon: I-IV (V) Varierar beroende på sort

Blomsäsong: Syrenhortensia blommar under hösten.

Jord/läge: Syrenhortensian behöver lucker och väldränerande jord. Den har inte högra krav på jorden. Bästa växtplatsen är en skyddad del av trädgården där syrenhortensian kan få full sol eller halvskugga.

Plantering: Om rotklumpen är genomvuxen kan man behöva snitta den. (Gör ett 2 cm djupt snitt på 4-5 olika ställen.) Gräv en 40 cm djup grop och blanda upp jorden med kompost och gödsel. Häll tillbaka lite uppblandad jord i gropen och placera rotklumpen så att plantan hamnar lika djupt som den stod i krukan. Fyll gropen med vatten och häll på mer jord tills gropen är full.    

Skötsel: En nyplanterad syrenhortensia behöver vattnas under torra veckor. Det kan ta tid innan en nyplanterad syrenhortensia börjar växa till sig. På våren kan en syrenhortensia till och med verka död, men det är ytterst sällan sant. Tillför lite gödsel och vänta på att det blir sommar. Vintertid är det bra att borsta bort snö från grenarna eftersom de annars riskerar att knäckas av tyngden.

Övrigt: Syrenhortensian har inte särskilt tålig bark så man måste vara försiktig när man arbetar nära den så att man inte råkar skada barken. En barkskada kan utnyttjas av olika opportunistiska parasiter, t ex svampar.

_________________________________________________________________________________

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar
 

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering