Växthus


Ett stort växthusväxthus / orangeri
Gammalt växthus, orangeri, i Lazienki
Parken, Warsawa, Polen.

Växthuset är långt ifrån en ny idé men än idag fungerar växthusen efter samma principer som vid dess födelse. Eftersom vissa växter kräver varmare klimat än där man vill odla dem kan man simulera värmen och fukten genom att plantera dem inuti en byggnad. Exempel på dessa byggnader är de mycket välkända orangerierna som är växthus för citrusfrukter, och då särskilt apelsiner. Växthusen har kanske blivit bättre och mer automatiserade med tiden, men principen är som sagt densamma nu som då.

Att välja ut ett växthus kan vara krångligt eftersom det finns så många olika att välja på. Trots att funktionen alltid är densamma måste man välja mellan plast eller glas, trä eller aluminium, litet eller stort. Allt handlar om vad man skall ha sitt växthus till och hur mycket tid och arbete man är beredd på att lägga för att hålla det i toppform. Själva byggandet är idag en enkel sak tack vare dagens fabrikstillverkade växthus och man kan ha ett färdigbyggt växthus bara några timmar efter leverans.

Att sköta om växthuset när det väl är på plats är också en enkel sak så länge man inte gör något osedvanligt klumpigt. På de allra flesta växthus är det mycket lätt att byta ut förstörda rutor mot nya, och om det är så att det är något drag någonstans tätar man det snabbt och enkelt med hjälp av lite silikon. Det är egentligen inte själva växthuset i sig som är krångligast att sköta om, utan det som är i växthuset, och med det menas inte växterna.

Att odla i ett växthus är enkelt, särskilt idag när det finns så många olika hjälpmedel som till exempel automatiska vattnare och fönsteröppnare att köpa och installera. Problemet är dock att förarbetet kan vara lite krävande eftersom man måste lägga ner mycket tid på jorden i växthuset. Om man inte kan få upp en bra näringshalt och luckra upp jorden i tid till växtsäsongen kan man bli tvungen att helt byta jorden i växthuset för att kunna odla där. Att helt byta jorden är något som kan vara nog så jobbigt även när man slipper stå och svinga en spade i ett trångt och kvavt rum gjort av glas. Det gäller att vara försiktig, arbeta metodiskt och hoppas att skottkärran går in genom växthusdörren.

_________________________________________________________________________________

Växthus
  Växthus Historia
  Växthus Placering
  Växthusskötsel
  Köpa växthus
  Sommar
  Vinter

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering