’Rödhätte’ Ros

Populärnamn: ’Rödhätte’
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Polyantharos

Beskrivning: ’Rödhätte’ var en av de första polyantharosor som dök upp på marknaden och den blev snabbt populär eftersom den blommade under hela sommaren och var betydligt tåligare än dåtidens tehybrider. Tyvärr är ’Rödhätte’ doftlös. Blommorna är körsbärsröda.

Storlek: 40-60 cm hög, 40-60 cm bred

Växtzon: I – IV (V)

Blomsäsong: ’Rödhätte’ är en remonterande ros som blommar under hela sommaren.

Jord/läge: ’Rödhätte’ behöver väldränerad och näringsrik jord. Rikligast blomning får man i full sol, men ’Rödhätte’ kan blomma även på halvskuggiga platser i trädgården.

Plantering: Gräv ut en grop som är något djupare än plantans rötter. Blanda ut jorden med kompost och lägg tillbaka en del av den i gropen. Placera ’Rödhätte’ i gropen och se till att punkten där grenarna möter rötterna (grönt möter brunt) hamnar ungefär en decimeter under marknivån. Häll på mer jordblandning och vattna. Fyll på med mer jord om så behövs och se till att rosen står stadigt. Vattna en gång till.

Skötsel: Under sommaren är det viktigt att ’Rödhätte’ får näring och inte torkar. Man bör därför täcka växtplatsen med ett centimetertjockt lager gräsklipp och fylla på mer kontinuerligt under sommaren. På hösten krävs det tuffare marktäckning för att skydda ’Rödhätte’ mot vinterkylan. Vänta tills ’Rödhätte’ släppt sina blad innan du täcker in den med löv eller halvmultnad kompost.

Beskäring: ’Rödhätte’ beskärs på våren, samtidigt som björken börjar grönska i din del av landet. Alla grenar som är skadade eller döda ska tas bort helt och hållet. De övriga grenarna klipps ned till 20 cm.

Övrigt: Om du vill använda ’Rödhätte’ som snittblomma bör du klippa grenen under morgonen eller förmiddagen. Se till att snittet blir snett.

’Rödhätte’ togs fram av det danska företaget Poulsen och introducerades på rosmarknaden år 1911. ’Rödhätte’ är det danska namnet på sagofiguren Rödluvan. I engelskspråkiga länder kallas rosen därför ’Red Riding Hood’.