Mandarinrosor


Populärnamn: Mandarinrosor
Vetenskapligt namn: Rosa moyesii
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Vildros

Beskrivning: Mandarinrosen är en vild ros hemmahörandes i västra Kina. I naturen varierar blomfärgen från skär till starkt röd. Blommorna är enkla och öppnar sig helt. Nyponen påminner till formen om utdragna päron. Rosa moyesii har gett upphov till flera olika namnsorter, t ex ’Geranium’ som får djupröda blommor med gulvita ståndare.

Storlek: 2-3 m hög, 1-2 m bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: Mandarinrosen blommar riklig under den tidiga sommaren. Under resten av sommaren kommer det blommor då och då.

Jord/läge: Mandarinrosen har inte särskilt höga krav på jorden, men man ska undvika vattensjuk mark. Rikligast blomning får man i full sol, men mandarinrosen blommar även i halvskugga och skugga.

Plantering: Börja med att klippa bort skadade och döda rötter och grenar från plantan. Om någon rot blivit oproportionellt lång bör den kapas. Gräv en halvmeter djup och bred grop. Använd kompostjord eller planteringsjord för att bygga en pyramid i gropen. Placera busken ovanpå pyramiden så att rötterna sprids längs pyramidens väggar. Punkten där buskens gröna delar möter rötterna ska hamna ungefär en decimeter under marknivå. Blanda ut den uppgrävda jorden med kompost eller planteringsjord och använd blandningen för att fylla igen gropen. Tryck till och försäkra dig om att rosen står stabilt. Vattna långsamt.

Skötsel: På försommaren kan man klipp bort vissnade blommor men på sensommaren bör man låta dem vara kvar så de kan utveckla nypon. (Det finns dock sorter som inte får nypon, t ex ’Nevada’.)

Beskäring: Beskär mandarinrosen när björken börjar grönska på våren. Ta bort alla grenar som är bruna, döda eller skadade. Gröna grenar kappas ned till halva längden. Om busken bildat små spensliga grenar nära marken bör de tas bort helt och hållet. Under senvåren gödslar man med en liten mängd långsamt verkande gödning. Om sommaren är torr bör man vattna, särskilt om man har en nyplanterad mandarinros.

Övrigt: Mandarinrosen introducerades till Europa av den franske botanisten J. Moyes och det är efter honom den fått namnet Rosa moyesii. 

_________________________________________________________________________________

Rosor:
’Betty Prior’
Bourbonros
Buskrosor
Centifolieros
Damascenerrosor
’Edelweiss’
Engelska rosor
’The Fairy’
’Flammentanz’
Floribundarosor
Franska rosor
’Friesia’
Gammaldags rosor
’Golden Showers’
’Grand Hotel’
’Hansa’
’H.C. Andersen’
Honungsrosor
Höst damascenerrosor
’Ingrid Bergman’
Japansk klätterros
Jungfrurosor
Kinesisk gulros
Klätterrosor
Kordesiirosor
Kryprosor
Kyrkogårdsros
’Madame Plantier’
Mandarinrosor
Marktäckande rosor
Miniatyrrosor
Moderna rosor
Mossros
Myskroshybrider
’New Dawn’
’Peace’
Pimpinellrosor
Polyantharosor
Portlandros
Provinsrosor
’Queen Elizabeth’
Rabattrosor
Remontantrosor
’Rose Gaujard’
Renässansrosor
’Sexy Rexy’
’Rödhätte’
’Rumba’
’Stanwell Perpetual’
Stenros
’Super Star’
’Swany’
Tehybridros
’Troika’
Turkisk gulros
’Tuscany’
Vilda rosor
Vresros
’Westerland’
Äppelros

Beskära rosor

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering