Damascenerrosor


Populärnamn: Damascenerrosor
Vetenskapligt namn: Rosa X damascena
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Gammaldags ros

Beskrivning: Rosa X damascena tillhör de traditionella rosorna och deras ursprung är höljt i dunkel. Man vet dock att de är tämligen nära släkt med de klassiska provinsrosorna. Damascenerrosor är inte bara vackra, de doftar också ljuvligt och rosorna kan användas för att producera rosenvatten. Den som vill odla någon av de riktigt klassiska rosorna i sin trädgård kan t ex välja Rosa X damascena ’York and Lancaster’. ’York and Lancaster’ vann berömmelse genom att producera både vita och skära rosor på samma planta, och ibland till och med i samma blomma.

Storlek: 80-175 cm hög, 75-150 cm bred

Växtzon: I – IV (V)

Blomsäsong: De vanliga damascenerrosorna blommar en gång efter försommaren. Det finns en variant som kallas höstdamascenerros och rosorna i den gruppen blommar flera gånger under sommaren.

Jord/läge: Damascenerros behöver näringsrik jord som dränerar väl. Plantera på en växtplats där busken får full sol. Damascenerrosen klarar sig visserligen i halvskugga, men den behöver mycket värme och därför är en plats där den får full sol bäst.

Plantering: Damascenerros kan förökas med skott. Gräv varsamt bort tillräckligt mycket jord under sensommaren och klipp loss ett lämpligt skott. Låt jorden kring rötterna följa med. Plantera i kruka och placera på en lätt skuggad plats. Vattna regelbundet. Vänta till senhösten kommer och gräv då ned plantan i jorden. Täck över växtplatsen med kompostjord e dyl så att jorden behåller fukten bättre.
Om du köper barrotade plantor, välj sådana som har minst tre rejäla grenar och undvik de som börjat grönska eller bilda knoppar.

Skötsel: Gödsla under våren. Använd naturgödsel, aldrig handelsgödsel eftersom den brukar ha för mycket kväve i sig och vara alltför snabbverkande. Kompost är också utmärkt för att förbättra jorden.

Beskäring: Nysatta rosor beskärs i samband med planteringen. Etablerade rosor beskärs när knopparna börjar svälla. Ta bort alla grenar som är döda, skadade eller bruna/svarta. Om man under våren skär av en av de friska, kraftiga grenarna kommer många nya skott att bildas. Se till att skära nära markytan.

Övrigt: Om du vill sätta rosorna i vas och använda som snittblommor är det bäst att skära av en kvist där knopparna precis börjat öppna sig. Ta inte för korta själkar.

Den välkända rosen ’Mme Hardy’ är förmodligen inte en äkta damascenerros men den brukar ändå räknas till gruppen damascena.

_________________________________________________________________________________

Rosor:
’Betty Prior’
Bourbonros
Buskrosor
Centifolieros
Damascenerrosor
’Edelweiss’
Engelska rosor
’The Fairy’
’Flammentanz’
Floribundarosor
Franska rosor
’Friesia’
Gammaldags rosor
’Golden Showers’
’Grand Hotel’
’Hansa’
’H.C. Andersen’
Honungsrosor
Höst damascenerrosor
’Ingrid Bergman’
Japansk klätterros
Jungfrurosor
Kinesisk gulros
Klätterrosor
Kordesiirosor
Kryprosor
Kyrkogårdsros
’Madame Plantier’
Mandarinrosor
Marktäckande rosor
Miniatyrrosor
Moderna rosor
Mossros
Myskroshybrider
’New Dawn’
’Peace’
Pimpinellrosor
Polyantharosor
Portlandros
Provinsrosor
’Queen Elizabeth’
Rabattrosor
Remontantrosor
’Rose Gaujard’
Renässansrosor
’Sexy Rexy’
’Rödhätte’
’Rumba’
’Stanwell Perpetual’
Stenros
’Super Star’
’Swany’
Tehybridros
’Troika’
Turkisk gulros
’Tuscany’
Vilda rosor
Vresros
’Westerland’
Äppelros

Beskära rosor

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering