Fingerborgsblomma

Populärnamn: Fingerborgsblomma
Vetenskapligt namn: Digitalis spp.

Familj: Scrophulariaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Fingerborgsblomman är en mycket elegant och ståtlig växt som får stora klockformade blommor och kan bli uppemot 1,5 meter hög. Den passar lika bra i perennrabatten som på blomsterängen. Det finns många olika blomfärger att välja mellan, bland annat purpur, ljusrosa, mörkrosa, vit och gul. Inuti blomman sitter dekorativa prickar i kontrasterande färg. Bladen kommer i form av rejäla bladrosetter. Normalt använder en nyplanterad fingerborgsblomma första året till att bilda gröna blad, och blommar därför inte förrän år två.

Storlek: 75-150 cm hög, 30-50 cm bred

Växtzon: I – VIII

Blomsäsong: juni – juli

Jord/läge: Fingerborgsblomman vill ha väldränerad jord med gott om näringsämnen. Den kan överleva i mager jord, men jord som blandats upp med kompost brukar ge betydligt finare blomning. Plantera din fingerborgsblomma där den får full sol. Fingerborgsblomman trivs extra bra intill ruttnande trästubbar och kan med fördel planteras i utkanterna av en skogstomt eller kring avsågade träd i trädgården.

Skötsel: Fingerborgsblomman kan planteras ut så snart risken för frost är över på våren. Det är bra att välja en skyddad plats för det kan vara svårt för dessa höga plantor att hantera blåst. Ibland måste man binda upp dem även i skyddade lägen. Växtplatsen kring unga plantor ska helst täckas under hösten. Man kan t ex använda kompost.

Förökning: Fingerborgsblomma frösår sig lätt på egen hand i trädgården. Klipp av hela stjälkar med utblommade blommor som gått i frö och sprid ut dem där du vill att nya fingerborgsblommor ska komma upp. Tänk på att plantor som utvecklas ur frön inte alls behöver få samma blomfärg som moderplantan.

Övrigt: Hela fingerborgsblomman – inklusive blad, blommor och frön – är dödligt giftig och ska absolut inte förtäras. Om du misstänker att någon fått i sig fingerborgsblomma, kontakta omedelbart läkare.