Odla Selleri

Det finns två olika typer av selleri: rotselleri och blekselleri. Rotselleri (Apium graveolens var. rapaceum) bildar en stor, uppsväld rot och det är huvudsakligen den delen av rotsellerin man använder. Det går dock bra att använda även de gröna bladen. Rotsellerirot används bland annat i soppor, grytor och gratänger. Bladen däremot används ungefär som man använder bredbladig persilja.

Blekselleri (Apium graveolens var. dulce) får långa krispiga stjälkar som är goda både råa och tillagade. Stjälkarna är vanligen gröngula eller gröna, men idag går det även att få tag på rödaktig och rosa blekselleri. Många sorters blekselleri måste blekas under sommaren, vilket innebär att man måste kupa upp jord mot stjälkarna så att inte solen når dem. Idag går det även att få tag på självblekande blekselleri som man inte behöver kupa lika högt upp på stjälkarna, men tyvärr är de inte lika frosttåliga som de icke-stjälvblekande sorterna.

selleri

Odla selleri

  1. I Sverige brukar man förså selleri inomhus i sålådor och krukor i februari.
  2. Låt sellerifröna ligga i blöt 4-6 timmar innan plantering.
  3. Plantera i särskild såjord eller i sandjord som du blandat upp med torv.
  4. Sprid ut fröna glest över jordytan och tryck till.
  5. Vattna rikligt men varsamt, använd helst sprayflaska eller dusch.
  6. Använd plast med lufthål i för att hålla kvar fukten i jorden.
  7. Den ideala temperaturen för att fröna ska gro är 22-24 grader C. Direkt solljus rekommenderas inte.
  8. När selleriplantorna börjar komma upp tar man bort den skyddande plasten och flyttar plantorna till en ljus plats.
  9. När plantorna fått två riktiga blad är det dags att gallra så att man bara har en planta i varje (8-10 centimeters) kruka. Om du har planterat i sålåda, gallra så att plantorna inte står närmare varandra än 3-4 cm.
  10. Sellerin kan planteras ut så snart risken för frost är över. Innan man planterar ut selleriplantorna är det viktigt att gradvis härda dem genom att låta dem stå ute fler och fler timmar varje dag.
  11. Välj en växtplats som är varm och solig.
  12. Selleri vill ha mycket näringsrik jord som är både fuktig och väldränerad. Luckra upp ordentligt innan plantering och blanda ut jorden med väl förmultnad kompost och fullgödsel. Borbrist kan leda till hjärtröta. (Mer om detta längre ned.)
  13. Vattna ofta och rejält.
  14. Ett extra tillskott av näring kan vara gynnsamt under tillväxtsäsongen.
  15. I början av sommaren är det viktigt att kupa upp jord kring plantan om det är blekselleri du odlar.
  16. Rotselleri skördas från augusti och fram till första frosten. Blekselleri skördas 6-8 veckor efter att man börjat kupa upp jord kring den.
  17. Om man inte hinner äta upp all sin selleri kan man förvara den i sand. På rotsellerin tar man bort blasten och lägger hela roten i sanden. Hos blekselleri gräver man ned en bit av plantan, men lämnar bladen ovanför.

fröplantor selleri

Problem man kan stöta på när man odlar selleri

Tyvärr angriper morotsflugan inte bara morötter utan kan attackera sellerin också. Morotsflugans larver äter av både sellerins stjälkar och rotknöl. Man kan minska risken genom att använda fiberduk och plantera sellerin nära växter som morotsflugan tycker illa om.

Om jorden inte innehåller tillräckligt mycket av ämnet bor kan det leda till så kallad hjärtröta hos sellerin. Vid hjärtröta slutar sellerin växa och så småningom vissnar den ned och dör bort. Tidiga symtom kan vara bräckliga stjälkar som lätt spricker sönder. Om du har borfattig jord i din trädgård bör du använda gödsel som innehåller bor.

Om blekselleri börjar spricka sönder och dela sig trots att den har tillräckligt med bor i jorden kan det bero på vattenbrist eller kväveöverskott eller en kombination av båda.

odla selleri