Knölbildande nunneört

Populärnamn:   Knölbildande nunneört
Vetenskapligt namn: Corydalis spp.
Familj: Fumariaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Det finns många olika nunneörter men bara en handfull av dem bildar knölar (jordstammar). De knölbildande arterna hör hemma i skogar och lunder och många arter kan man stöta på ute i den svenska naturen. En majoritet av de knölbildande nunneörterna blommar i någon lila eller rödlila nyans, men man kan även få tag på vita blommor. Blomman är formad som ett rör och har en lång sporre. Bladen är finflikade.

Storlek: 15-25 cm hög, 10-20 cm bred

Växtzon: I – III (IV)

Blomsäsong: april och maj

Jord/läge: Den knölbildande nunneörten behöver fuktig och väldränerande jord med gott om mull. Förbättra gärna jorden med lövkompost. Eftersom de knölbildande nunneörterna hör hemma i skogar och lunder trivs de bäst i skugga och halvskugga. Djup skugga under städsegröna växter såsom barrträd är däremot inte bra. Plantera istället dina nunneörter under lövfällande träd och buskar.

Att sätta lökarna: Knölbildande nunneört planteras under den tidiga hösten. Luckra upp jorden ned till 10 centimeters djup och blanda ut den med kompost eller mull. Gräv ett 10 cm djupt hål och placera rotknölen där. Vattna och toppdressa.

Skötsel: Nunneört behöver inte särskilt mycket omvårdnad och man behöver normalt varken vattna eller gödsla den. Till skillnad från många andra lökväxter behöver nunneörten inte heller delas för att fortsätta blomstra år efter år. På våren gynnas nunneörten av att få några centimeter täckmaterial kring sig som får ligga kvar till nästa vår. Då bör man ta bort det och byta ut det mot nytt, så att sjukdomar och skadedjur inte får fäste.

Förökning: För att föröka knölbildande nunneört kan man dela den så snart blomningen är över, innan bladen hunnit skrumpna helt.

Övrigt: Den knölbildande nunneörter är motståndskraftig mot sjukdom. Bladlöss kan dock bli ett problem.