Salvia

salvia
Salvia


Populärnamn: Salvia
Vetenskapligt namn: Salvia spp.
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Salvia är namnet på ett stort släkte växter. De arter som är flitigt använda som kryddväxter kommer huvudsakligen från mindre Asien och Medelhavsregionen, men även många indiankulturer använde salvia långt innan de kom i kontakt med Européer. 

Storlek: Beror på art, men ofta 60-80 cm hög och 30-60 cm bred.

Växtzon: I – V
 
Användning: Hur man använder salviabladen beror på vilken art det är man odlar. De som odlas som kryddväxter brukar användas torkade och söndersmulade till bland annat tomaträtter, fet fisk, fläskkött och fågel (särskilt kalkon). Aromatiska varianter av salvia används ofta i huskurer mot hosta. Mindre aromatiska blad används inom folkmedicinen för att försöka lindra många olika sorters inflammationer. Salvia är också vanlig inom doftterapi. Salvia divinorum har psykoaktiva egenskaper.

Jord/läge: Full sol och väldränerad jord. Skyddas från blåst. Jorden ska helst vara sandig och mager. Salvia klarar av både lätt sur och lätt basisk jord.

Skötsel: Salvia som odlas utomhus drabbas sällan av skadedjur, men vissa typer av salvia som odlas inomhus är känsliga för spinnkvalster. Om salvia odlas under glas riskerar den att drabbas av vita flygare. Salvia håller kålfjärilar borta från kållandet.  

Övrigt: De arter av Salvia som är vanligast i köket kommer från mindre Asien och Medelhavsregionen, men salvia har odlats i Centraleuropa sedan medeltiden. Salvian har inte bara varit viktig som kryddväxt utan även använts som medicinalväxt. Redan de gamla grekerna använde salvian för att behandla så vitt skilda problem som magsår och ormbett, och namnet salvia kommer från latinets salvere som betyder ”att hela”. Romarna såg salvian som helig och använde en speciell järnfri kniv för att skörda den (järn reagerar med salvia). Den som skördade salvian var tvungen att följa en viss ritual, vara helt ren och dessutom offra mat innan skörden påbörjades. Längre fram i tiden utvecklade bland annat kineserna smak för salvian och under 1600-talet gick det att byta en kista salvia mot tre kistor kinesiskt te.   

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering