Rosmarin

Rosmarin
Rosmarin


Populärnamn: Rosmarin
Vetenskapligt namn: Rosmarius officinalis
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Rosmarin är en perenn ört med doftande barrliknande blad som är gröna året runt. Rosmarius officinalis hör hemma kring medelhavet och är en nära släkting till arten Rosmarius eriocalyx som växer i södra Spanien och nordvästra Afrika. (Rosmarius eriocalyx har mindre löv, de blir bara 5-15 mm långa och mindre än 2 mm breda.)

Storlek: Kan bli 1,5 – 2 meter, men blir normalt 30-50 cm hög och 40 cm bred inomhus.  

Växtzon: I- (II)
 
Användning: Både blad och blommor är ätbara. Bladen skördas året runt. Blommorna kan t ex användas som salladsgarnering. Ta aldrig bort mer än 20 procent av plantan när du skördar bladen, eftersom plantan annars kan ta skada.

Jord/läge: Full sol. Jorden bör vara väldränerad.

Skötsel: Ge växten mycket sol och värme. Vid behov, öka dräneringen i jorden med hjälp av sand eller lecakulor. Om du har trädgård kan du plantera ut din rosmarin när frostrisken är över.

Förökning: Nyp av en toppstickling på 10-15 cm och låt den bilda rötter i fuktig sand innan du flyttar den till en kruka med jord.

Övrigt: Rosmarinen är flerårig i milt klimat. Det finns idag många varianter av Rosmarius officinalis, men många av dem överlever inte vintern utomhus i Sverige. I södra Sverige blommar den vanliga rosmarinen under senvår och försommar, medan plantor som växer längre norr ut inte är lika benägna att blomma. Färgen på blommorna beror på vilken sorts rosmarin du väljer, de kan t ex vara vita, ljusblå eller rosa. I södra Sverige kan rosmarin inte bara användas som kryddväxt utan även bli en vacker väldoftande häck som är grön året runt. Välj en tålig upprätt sort som t ex Mrs Harding eller Miss Jessopps’s Upright. Krypande rosmarinvarianter är mer lämpliga för amplar och sluttningar.  

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering