Persilja

Persilja

Populärnamn: Citronmeliss, Hjärtansfröjd  
Vetenskapligt namn: Melissa officinalis
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Melissa officinalis har gröna blad och blommorna är vita eller rosalila. Det finns flera varianter av arter, t ex Melissa officinalis ’All Gold’ vars blad har en lysande gul färg. Den här varianten är inte lika tålig som den vanliga Melissa officinalis. En annan variant av citronmeliss är Melissa officinalis ’Variegata’ som har brokiga blad och framförallt odlas för sin skönhet, inte som kryddväxt.

Storlek: Bredd 30-50 cm, höjd 20-40 cm

Växtzon: Alla zoner
 
Användning: Bladen innehåller den eteriska oljan citral och doftar därför citron. Citronmeliss är omtyckt i köket och har också använd som medicinalväxt. Citronmeliss passar bäst färsk, t ex i sallader och som dekoration av både mat och dryck. Bladen smakar friskt och gott ihop med bland annat kyckling och fisk. Precis som alla andra eteriska oljor är citral flyktig och försvinner lätt. Citronmeliss går dock utmärkt att använda vid dryckestillverkning och ingår bland annat i Chartreuse och Benidiktinlikör. Örten är också populär i marinader och såser.   

Jord/läge: Helst full sol, men halvskugga fungerar också. Citromelissen har inte så höga krav, men mår bäst i torr och mager sandjord.  

Skötsel: Citronmeliss sprider sig mycket lätt så för att vara på den säkra sidan kan man plantera inom ett område som gränsats av. Du kan ändå behöva rensa bort små plantor som sticker upp här och där utanför gränsen.  

Förökning: Så frön i såjord i april och placera på en ljus plats. Plantorna behöver växtnäring när de kommit upp.  

Övrigt: Citronmeliss doftar extra gott när man rör vid bladen, så placera gärna växten på en plats är du lätt når den, t ex intill en uteplats eller i köket. Citronmeliss blommar under högsommaren och blommorna är mycket omtyckta av pollinerande insekter. Citronmeliss drabbas sällan av skadedjur.

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering