Malört och Åbrodd

Innehåll:

Populärnamn: Malört och Åbrodd
Vetenskapligt namn: Artemisia absinthium och Artemisia abrotanum
Familj: Asteraceae
Typ av växt: Kryddväxt

malört

Beskrivning

Malört (Artemisia absinthium) och åbrodd är två närbesläktade arter som båda ingår i släktet Artemisia (Artemisia abrotanum). Både malört och åbrodd hör hemma i södra Europa, men till skillnad från malörten blommar åbrodden inte i Sverige eftersom sommaren inte är tillräckligt lång. Åbrodd som växer i Sverige blir låg och kompakt snarare än hög, och bladen blir små. Bladen påminner något om barr och har en grågrön färg. Malört har vackra silvergrå blad får lysande gula blomster under sensommaren. Malört av varianten Artemisia absinthium ’Silver Queen’ (vit malört) har blad som är ännu mer silvriga än den normala malörten. Artemisia absinthium ’Nana’ (japansk malört) är en marktäckande ört som bär silvergröna blad året runt.

Storlek: Malört: 70-100 cm hög. Vit malört: 75 cm hög. Japansk malört: 20 cm hög. Åbrodd: 40-70 cm hög.
Växtzon: Alla zoner

Malört användning

Malört och åbrodd har historisk sett framförallt används som läkeväxter, inte som kryddväxter. Båda örterna har en mycket bitter smak. Malört har använts för att smaksätta både svenskt brännvin och schweizisk absint. Smaken på åbrodd påminner något om citron och örten är därför god i syrliga kakor. Det är också populärt att smaksätta vinäger med åbrodd.

Jord/läge

Både malört och åbrodd mår bäst om de planteras på en solig plats. De har inte särskilt höga krav på jorden, men den bör vara väldränerad.

Malört Skötsel

Åbrodd kan bli en låg, tät häck om man formklipper den. Både malört och åbrodd är tåliga växter som inte kräver särskilt mycket omvårdnad. Malörten kan till och med bli till ett ogräs i trädgården eftersom den självsår sig så lätt.

malört

Förökning

Malörtens blommor bildar fröer som sprider sig nästan lika bra som fröna från dess nära släkting gråbon. Kan även förökas genom sticklingar och delning. Åbrodd förökas bäst genom sticklingar, eftersom den inte går i frö i Sverige.

Övrigt

Malört heter som den gör eftersom den har använts för att hålla mal borta från garderoben.