Libbsticka


Populärnamn:  Libbsticka
Vetenskapligt namn: Levisticum officinale
Familj: Apiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Libbsticka växer sig hög och får kraftiga stjälkar. Bladen är stora och bred med tandflikar. Blommorna sitter i flockar och är gulfärgade.

Vid sidan av Levisticum officinale finns det annan växt som också kallas för libbsticka, Ligusticum scotium. Den tillhör inte samma släkte som den vanliga libbstickan men används på samma sätt. Du kan hitta den växandes vild längs kusten. För att skilja dem åt brukar Levisticum scotium kallas Skotsk libbsticka.

Storlek: 60-200 cm hög, 50-100 cm bred

Växtzon: I-VI
 
Användning: Libbstickan påminner något om selleri och lakrits i smaken och är en omtyckt ingrediens i soppor, fiskrätter och såser. Den är mycket vanlig i buljonger. Plantan luktar selleri, och kokta späda stjälkar av libbsticka kan användas precis som selleri. Libbstickans blad kan användas för att få bort obehaglig fettsmak från rätter som innehåller fet fisk.

 Jord/läge: Libstickan mår bäst om den får fullt solsken, men kommer att gulna av den riktigt intensiva högsommarsolen. Därför kan det vara bra att ha ytterligare en planta som man planterar på en skuggig plats och skördar under sensommaren. Näringsrik och fuktig jord rekommenderas, men den måste samtidigt vara porös.  

Skötsel:  Man kan skörda blad under hela sommaren. Om du planterar många frön på våren kommer du att behöva gallra successivt, och får då små plantor som kan användas i köket. Det är bra att klippa bort de blomsterkronor som utvecklas, för om plantan får blomma kommer den lägga sin energi på att bilda frön snarare än att växa till sig.

Förökning: Frösådd. Ur blommorna utvecklas ovala frön. Grobarheten är inte särskilt hög, men det kompenseras av att varje planta blir så stor.  

Övrigt: Efter några få år kommer din libbsticka troligen vara minst lika hög som du. Libbstickan har traditionellt odlats för sina läkande egenskaper och spreds från Centraleuropa av klosterväsendet. Redan innan dess hade romare och greker spritt libbsticka till vissa delar av Europa under sina erövringståg.  

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering