Isop


isop
Isop

Populärnamn: Isop
Vetenskapligt namn: Hyssopus officinalis
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Isop är en vedartad buske. Löven faller av men grenarna övervintrar. Bladen är blanka och mörkt gröna, och det dröjer länge innan de faller av efter sommaren. Den vanliga Isopen, Hyssopus officinalis, har lysande blå blommor som sitter tätt efter grenarna. Det finns flera olika varianter av denna art, t ex Hyssopus officinalis ’Roseus’ som har rosa blommor och Hyssopus officinalis ’Alba’ som har vita blommor.

Storlek: Höjd 20-30 cm, bredd 15-25 cm

Växtzon: Alla zoner
 
Användning: Isop är en mycket aromatisk kryddväxt som används både i köket och av parfymtillverkare. Den ingår också i den franska likören Chartreuse. I matlagningen är det vanligt med torkad isop, men färsk är också mycket god. Blommorna passar bra i sallader och är mycket vackra, men tänk på att de har stark smak och inte kan användas i några större mängder. Blanda gärna blommor från flera olika sorters isop.

Inom folkmedicinen har isop använts mot bland annat reumatism, och även idag finns det många som dricker te gjort på isop för att förbättra matsmältningen eller driva ut vatten ur kroppen. Eftersom isop förbättrar matsmältningen är den särskilt populär i rätter som innehåller stora mängder fet fisk ett fett kött. Den som är gravid bör dock undvika isop.

Jord/läge: Ett soligt och lugnt läge är bäst. Väldränerad jord rekommenderas.

Skötsel: Plantera gärna högre växter runt omkring som kan skydda isopen. När isopen väl etablerat sig brukar den bli tämligen motståndskraftig mot uttorkning. Man kan skörda stora mängder blad från sin isop under sommaren utan att den tar skada, men blomningen påverkas. Isop kan också formklippas och används ibland som avskiljande häck i kryddträdgårdar.

Förökning: Frösådd. Låt blommorna sitta kvar på plantan om du vill spara frön från din egen isop, och vänta med att skörda fröna tills de understa fröna blivit brunfärgade. Isop kan också förökas genom delning och sticklingar.  

Övrigt: Om du vill locka humlor och fjärilar till din trädgård är det bra att plantera isop.  

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering