Gräslök

Gräslök
Gräslök


Populärnamn: Gräslök
Vetenskapligt namn: Allium schoenoprasum
Familj: Alliaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Gräslöken är en flerårig kryddväxt. Bladen är långsmala, trinda och ihåliga. Blommar i Sverige med violetta, rödvioletta eller vita (ovanligt) blommor under juni månad. Blomställningen är toppställd och har inga groddknoppar. Blommorna är formade som bollar och blir cirka 1 cm långa. Lökarna är formade som smala koner och blir cirka 2-3 cm långa och 1 cm breda. De växer i täta kluster från rötterna. Gräslökens frön ligger i små kapslar med tre valv i varje. 

Det finns flera olika sorters gräslök i Sverige vilka skiljer sig åt till utseendet, t ex jättegräslök (Allium schoenoprasum var. sibiricum), alvargräslök (Allium schoenoprasum var. alvarense Hyl.), och skärgårdsgräslök (Allium schoenoprasum var. jurmoënse). I kryddträdgårdarna är trädgårdsgräslök (Allium schoenoprasum var. schoenoprasum) vanligast.

Storlek: Upp till 3-5 decimeter hög

Växtzon: I-VI
 
Användning: Gräslök är en omtyckt kryddväxt som används i en lång rad traditionella nordiska rätter. Det är de långa, ihåliga bladen som används. Toast skagen blir t ex extra god om man blandar ned dill och gräslök och majonäsen, och på smörgårdbordet är det vanligt att man träffar på rätter som gravad strömming med gräslök och senap. Gräslök är också en viktig ingrediens i många sillinläggningar och används ofta som smakrik dekoration på ägghalvor. Normalt står även en skål med finhackad gräslök på smörgåsbordet som alla kan förse sig ur efter behag, i alla fall sommartid.  

Jord/läge: Gräslöken gynnas kalkrik jord och hittas ofta växandes vild längs strandklippor samt på Ölands och Gotlands alvar. Klarar sig bra på torra ställen. Full sol rekommenderas.

Skötsel: Under vintern dör löven, men växten lever kvar tack vare den underjordiska löken. Nästa vår kommer det nya blad igen. Om din gräslöksplanta börjar se gammal ut kan du klippa ned den till 2-5 cm.

Förökning: Frösådd. Man kan grodda fröna inomhus (15-20 grader C är idealt) innan man planterar ut dem. Det går också att dela plantorna och på så sätt få mer gräslök i trädgården.  

Övrigt: Allium tuberosum brukar på svenska kallas för kinesisk gräslök, men den smakar snarare mild vitlök än gräslök.

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering