Fänkål


Populärnamn: Fänkål
Vetenskapligt namn: Foeniculum vulgare
Familj: Apiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Fänkålen påminner mycket om dillen, och de är inte förvånande att de tillhör samma växtfamilj. Bladen är tunna och fjäderlika precis som hos dillen och blommorna sitter i kronor. Det finns flera olika varianter av fänkål. Foeniculum vulgare var. dulce är den som vi brukar kalla kryddfänkål. Den har vackra blad och finns i flera olika sorter, t ex ’Smokey’ som får bruna blad. Foeniculum vulgare var. azoricum kallas på svenska för knölfänkål eftersom dess stjälkar sväller upp vid basen och bildar en vit, tjock knöl.

Storlek: Höjd 30-90 cm, bredd 20-90 cm

Växtzon: Alla zoner
 
Användning: Hos knölfänkålen är det framförallt knölen som utnyttjas eftersom den är utmärkt både som kokt grönska och strimlad i sallader. Om du tror att fänkålsknölar är hårda och träiga beror det på att du serverats knölar som varit övermogna. Knölarna ska skördas medan de fortfarande är unga, och om man inte hinner äta upp alla då kan man förvälla dem och sedan frysa in dem. Vid sidan av knölen kan man också använda bladen som kryddgrönt, t ex när man lagar soppa. 

Hos kryddfänkålen är det framförallt fröna som används, bland annat som brödkrydda.  

Jord/läge: Fänkål behöver mycket värme för att må bra och helst full sol. Jorden ska vara näringsrik, lucker och väldränerad med mycket mull. Djup jord är att föredra. 

Skötsel: Sätt frön i omgångar om du vill ha en så lång skördesäsong som möjligt. Plantera inte frön utomhus innan jorden blivit över 10 grader C.  

Förökning: Frösådd. Samla in fröna när de övergår från grönt till brunt. Plantera inte ut förrän risken för frost är över. Knölfänkål bildar stocklöpare som sedan sätter frö.  

Övrigt: De sorters fänkål du kan hitta i trädgårdshandeln i Sverige är vanligen anpassade för våra ljusförhållanden. Fänkålens ursprungliga utbredningsområde var Sydeuropa.  

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering