Basilika

Basilika
Basilika


Populärnamn: Basilika
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: I hemlandet Indien är basilikan en flerårig växt, men hos oss i Sverige är den ettårig utomhus. Bladen är breda och saftiga, gröna eller purpurfärgade, och mycket goda att äta. Det finns många olika sorters basilika, och vissa har krusiga eller fransiga blad. Blommorna är alltid ätliga och kan ha färgerna vit, rosa eller purpur.

Storlek: 20-50 cm hög, 20-50 cm bred

Växtzon: Ettårig växt, planteras i varma lägen
 
Användning: Ätbara blommor och blad. Skördas hela sommaren. Basilika kan användas på många olika sätt när man lagar mat och är flitigt använd i grytor, soppor och sallader. Basilikans smak är underbar i kombination med tomat. Klassisk pesto alla genovese består av basilika, vitlök, olivolja, pinjenötter, salt och riven hård ost, t ex Parmigiano Reggiano. Tänk på att inte tillsätta basilikan för tidigt när du lagar varm mat.

Jord/läge: Full sol. Väldränerad fuktig sol.  

Skötsel: Det är viktigt att basilikan får stora mängder vatten. När en frösådd basilika har fått sex blad kan man klippa av den precis ovanför bladpar nummer två. Detta gör att basilikan grenar ut sig och blir redo att skörda fortare.

Förökning: Fröså inomhus på våren och plantera sedan om till krukor eller skyddad köksträdgård.  

Övrigt: Basilikan började användas som kryddväxt i Indien och bruket spred sig därifrån genom Asien och Europa för över 4000 år sedan. Det finns många olika sorters basilika att välja mellan, och de olika varianterna skiljer sig åt när det gäller färg, form och smak. Du kan t ex få basilikablad som smakar citron, kanel och lakrits. En av de härdigaste varianterna är klotbasilikan som har ett kompakt växtsätt och mycket små blad.

För att hålla skadedjur som angriper tomater borta kan man plantera basilika och tomater nära varandra. Basilika håller även andra insekter borta och är därför en ideal växt för uteplatser och balkonger, särskilt om man väljer citronbasilika.

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering