Fikonträd

Fikon hör till familjen av mullbärsväxter och av växsläktet fikusar. Frukterna på fikonträdet är ätbara och torkade fikon är bland annat populära runt jul. De är då aningen tillplattade och har en brun färg och söt smak. Fikon säljs antingen torkade, konserverade eller mogna. Däremot är omogna fikon inte goda i smaken och innehåller mjölksaft, som sedan blir till socker när fikonen mognar. Det gör att fikon alltid säljs mogna. Fikon är en så kallad skenfrukt, som består av en uppsvälld blombotten. På insidan av blombladen är den full med en mängd enkönade blommor. Oftast äter vi bara den som endast innehåller honblommor. I det vilda går det att hitta fikon i den södra delen av Europa runt Medelhavet, då framför allt i Turkiet. De är även en populär frukt i länderna runt den Arabiska halvön.

Det går bara att själv odla de sorter som tillhör de så kallade Europa adria-fikonen eftersom de bildar nya fikon utan pollinering och befruktning. Det kan ske eftersom sorten är partenokarp. Smyrna-fikon är andra sorter som måste pollineras med fikonsteklar. Dessa steklar är bara 1 mm stora och går inte att hitta i Norden.

Odlade fikonträd kan planteras ute i trädgårdar och kan stå ute under sommarvärmen. Men när hösten kommer bör du ta in växten så plantan har tillgång till att stå i ett rum med minst några plusgrader, det bör inte understiga noll grader. I Sverige kan du heller inte ha den ute eller i en ouppvärmd byggnad under vintern. Ett tag kan plantan klara av minusgrader, men i regel inte i mer än tre dagar. Ta därför in den för att inte riskera att plantan dör.

När du odlar fikon i kruka bör du se till att välja en någorlunda stor kruka eftersom trädet måste ha plats att växa och det blir ganska stor i storlek. Om man ser till att välja rätt kruka, och rätt planta, sköter den väl och medvetet blir skörden i sin tur mycket högre. För att lyckas odlingen i krukan bör du ha en jord med bra god dränering, stor jordvolym och vatten växten och tillsätt näring under hela säsongen. Fikonträdet bör även beskäras då och då. Gör du det på de unga grenarna som inte ännu hunnit fått frukt beskär du topparna under sommaren för att de senare har en chans att förgrena sig. Beskärning på äldre eller gamla grenar och även har fått frukt flera gånger och börjar bli aningen kala bör behandlas lite annorlunda. Du kan klippa ner dem till tre ”ögon” någon gång under månaderna juli, augusti eller september.

Fikonträdet har en tendens av att angripas av flera sorters sjukdomar. Men om du bara sköter ditt träd ordentligt så brukar sjukdomarna hålla sig borta och trädet håller sig friskt.

Fikonen skördas sedan efterhand de är mogna. Hinner den dock inte mogna på hösten tar du bara in den om den om den inte redan är inne och övervintrar växten inomhus så kommer frukterna att fortsätta att mogna igen på våren nästa år.