Biggaråträd

Körsbär är en så kallad stenfrukt som även är besläktad med vanliga plommon. Körsbär delas sedan in i två grupper, antingen tillhör sorten sötkörsbären eller surkörsbären. Sötkörsbär växer till relativt stora träd, medens surkörsbär däremot oftast växer på mindre träd. Det går att hitta vilt växande söta körsbärsträd i nästan över hela Europa och även i Västra och Centrala Asien. Dessutom odlas även på många håll i Sverige. Sötkörsbär är gula, gulröda eller mörkröda till nästan svarta i färgen. Biggaråer är ett samlat namn för de förädlade sötkörsbären och de tillhör familjen rosväxter. Vanligtvis äts biggaråer direkt efter skörd och som färsk frukt. Trädet blir cirka 15-30 meter högt.

Fruktköttet i biggaråerna är ljust eller mörkt rött. Det är fastare och inte lika saftigt som de andra sötkörsbären. Men trots detta är de mycket smakrika och söta i smaken. Det finns många olika sorter av Biggaråer. Exempel på dessa är: allmän gulröd bigarrå, dönnisens gula, annonay och stor svart bigarrå.

Det går bra att odla egna Biggaråträd. Vill du plantera ett eget biggaråträd bör du först hitta en solig plats i din trädgård att låta växten växa på. Jorden i planteringsmarken bör vara 60 cm djup för att trädet ska få plats för rotsystemet under marken. Planterings avstånd emellan plantorna lägger du på minst 3 m. Jorden bör vara rik på näring och väldränerad. Biggaråträd trivs bäst i en jord som är lätt, mullrik och rik på kalk. Du kan nå detta resultat genom att blanda i planteringsjord i den vanliga jorden i marken. Har det stått ett fruktträd tidigare på samma plats bör du byta ut jorden innan du planterar ner det nya trädet. Ha i tanken att inte sätta ner plantan allt för djupt ner i marken, förädlingsstället bör i slutändan av planteringen hamna någonstans strax ovanför jordens yta. Slå efter det ner en eller två pålar på platsen och fäst ihop pålen med plantan med hjälp av ett trädband eller liknande för att stödja plantan. Var noggrann med att vattna plantan ordentligt och inte låta den torka ut mellan vattningstillfällena.

Om allt går som det ska kommer den att växa och bli ett vackert träd. I början av maj kommer du att se massor med vita blommor. Beskär ditt träd efter för första året och spara toppskottet och 3 till 5 grenar som är riktade åt olika håll. Grenarna skall helst ha en trubbig grenvinkel i förhållande till stammen, de andra grenarna tas bort. År två beskär du biggaråträdet försiktigt mellan augusti och oktober. Ta bort torra grenar och vildskott. Det går att göra hela året om. Sträva efter att få så starka grenar som möjligt och en bred och ljus krona. Framåt sensommaren i juli till augusti kommer du att se bären komma på trädet. Bären plockas efterhand de mognar.