Ölandstok


Populärnamn: Ölandstok
Vetenskapligt namn: Potentilla fruticosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Ölandstoken får 2-5 cm stora blommor som påminner lite om vildrosor. Blommorna kan vara gula, orangea, röda eller vita. Bladen är gröna eller grågröna och blir inte särskilt stora.

Storlek: 30-150 cm hög, 60-150 cm bred

Växtzon: I – VII (Varierar mellan de olika sorterna.)

Blomsäsong: Blomsäsongen varierar mellan de olika sorterna. Det finns många sorter som blommar under hela sommaren.

Jord/läge: Ölandstoken mår bäst i sandhaltig jord och den bör även vara näringsrik. Om du har mycket fuktig jord som inte dränerar väl i din trädgård bör du förbättra den innan du planterar ölandstok. Full solljus rekommenderas för de flesta sorter, men de brukar kunna leva i halvskugga också så länge de får bra jord. Det finns även sorter som verkligen uppskattar halvskuggiga växtplatser.

Plantering: Nya buskar ska planteras innan de hunnit få blad på våren. Gräv en grop som är dubbelt så bred som rotklumpen. Luckra upp jorden och blanda den med kompost. Placera rotklumpen i gropen och se till att klumpens översta del hamnar strax över marknivån. Fyll på med kompostblandad jord och platta till så växten står stadigt. Vattna rejält.

Ölandstok kan förökas med avläggare. Böj ned en gren från busken och täck över en den del av grenen som ligger mot marken med jord. Använd en sten eller liknande för att hålla grenen kvar mot marken. Den del av grenen som hamnat under jord kommer snart att utveckla rötter och inom ett år har du förhoppningsvis en ny ölandstok.

Skötsel: När jorden har värmts upp under våren bör man täcka över marken under ölandstoken med täckbark eftersom rötterna mår bäst av att hållas svala under den varma sommaren. Under vintern kan man om man vill beskära sin ölandstok rejält, men oftast räcker det med att bara gallra lite, dvs ta bort gamla grenar nere vid marknivån så att luftcirkulationen förbättras.

Övrigt: De ölandstokar som blommar i orange eller rött brukar bli bäst på halvskuggiga platser i trädgården eftersom full sol kan bleka blommorna.

_________________________________________________________________________________

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar
 

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering