Forsythia


Populärnamn: Forsythia
Vetenskapligt namn: Forsythia
Familj: Oleaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Forsythian är en av de buskar som blommar tidigast efter vintern och den är ett tydligt vårtecken i de svenska trädgårdarna. Forsythian bjuder på en gigantisk mängd gula blommor. De gröna bladen kommer inte förrän blomningen är över. Om du vill ha en riktigt härdig forsythia kan du välja Forsythia ovata. Den här arten får inte lika många blommor som de populära hybridvarianterna, men den blommar å andra sidan två veckor tidigare än hybriderna.

Storlek:
120-250 cm hög, 150-250 cm bred

Växtzon: I – III (V)

Blomsäsong: Forsythia blommar tidigt på våren.

Jord/läge: Forsythian vill ha väldränerad jord med god genomsläpplighet. Kvarstående vatten har en menlig inverkan på busken. Plantera din forsythia på en plats där en får full sol eftersom minst sex timmar sol per dag är nödvändigt om man vill få riktigt riklig blomning.

Plantering: Nya buskar planteras under hösten så rötterna hinner få en chans att acklimatisera sig. Välj plantor som har minst åtta skott och flera knoppar. Gräv en grop som är 30 cm bredare än rotklumpen och blanda ut jorden med kompost, torv och NPK-gödning. Häll tillbaka ett 15 cm lager av uppblandad jord och placera plantan ovanpå. Den gröna delen av växten ska befinna sig några centimeter ovanför marknivån. Tryck till jorden och vattna ordentligt. Använd täckbark för att skydda växten.

Forsythian kan förökas med vedartade sticklingar på hösten och vintern, samt med örtartade sticklingar på våren. Man kan också använda sig av avläggare.

Skötsel: När blomningen är över på våren är det dags att beskära forsythian. Det går att beskära tidigt på våren och sent under hösten också, men då missar man en blomning eftersom forsythian blommar på fjolårsskotten.

Övrigt: Forsythia ska inte formbeskäras hårt. För rikligast blomning, låt din forsythia behålla sitt naturliga växtsätt.

_________________________________________________________________________________

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar
 

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering