Blommande rosenkvitten

Populärnamn: Blommande rosenkvitten
Vetenskapligt namn: Chaenomeles
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Rosenkvitten blommar på bar gren och är ett typiskt vårtecken i Sverige. Blommorna är enkla eller halvfyllda och påminner något om äppelblom. Det är vanligt att rosenkvitten får laxfärgade blommor, men man kan även få tag på sorter som blommar i vitt, skärt, rött eller orange. Bladen är mörkgröna och glänsande. Grenarna har törnen. Nya grenskott har en vacker bronsartad färg. Efter blomningen utvecklar många arter av blommande rosenkvitten frukter som ser ut som små äpplen. Frukterna är ätliga men brukar inte ätas direkt som äpplen utan bara användas för att göra sylt, gelé och chutney.

Storlek: 1-3 meter hög, 1-2 meter bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: våren

Jord/läge: Blommande rosenkvitten kan drivas i både sandjord och lerjord så länge den dränerar väl. När busken väl har etablerat sig kan den hantera viss torka, men vattning rekommenderas under torrperioder. Plantera din rosenkvitten på en plats där den får minst sex timmars sol varje dag om du vill ha riklig blomning.

Plantering: Rosenkvitten planteras när busken är i vila efter vintern, innan man kan se några blad eller blommor. En krukodlad planta kan planteras under hela den varma säsongen, men vårblommande sorter ska helst planteras på hösten.

Skötsel: Lösgör försiktigt eventuella rötter från jordklumpens sidor och ta bort pressad jord. Gräv en grop som är dubbelt så bred som klumpen. Blanda upp jorden med kompost och placerar klumpen i gropen. Se till att den översta delen av klumpen hamnar i nivå med markytan. Sprid ut rötterna och fyll på med den uppblandade jorden. Tryck till så växten står stabilt. Vattna och fyll på med mera jord som så behövs.

Övrigt: På senvintern kan man ta in kvistar av rosenkvitten och sätta i vas som snittblommor. Inne i värmen kommer blomknopparna snart att slå ut.